Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής του οικονομικού επιτελείου στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, εκτόνωσαν την ένταση και καθησύχασαν την αγωνία που επικρατούσε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Παραμένουν ωστόσο ενστάσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για το νομοσχέδιο που αφορά τους πλειστηριασμούς, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.  

Πάντως και χθες υπήρξαν μεμονωμένοι βουλευτές που ζητούσαν να επανεξεταστούν ορισμένα ζητήματα στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Βλάχος ζήτησε τη μείωση κατά 50% των φορολογικών συντελεστών στα ξενοίκιαστα ακίνητα.  

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και βουλευτής επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης που είχε προηγηθεί, υπεραμύνθηκε των τελικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Μάλιστα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «καλλιεργούσε αρνητικές προσδοκίες που διαψεύσθηκαν παταγωδώς».

ΚΡΙΤΙΚΗ. Εντονη κριτική κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που νομοθετεί αλλά και για το περιεχόμενο των διατάξεων άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη αρπαχτή στην ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων Ελλήνων». Επιπλέον ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 33, που αφορά την αναδρομική φοροαπαλλαγή των οφσόρ που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. «Μην επιμείνετε, κύριε υπουργέ. Μην αφήνετε ανοικτό το παράθυρο», είπε.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε την επίμαχη διάταξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τη μελετήσουν και, όπως είπε, θα την επανακαταθέσει σε προσεχές νομοσχέδιο.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως το κάλεσμα του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου προς τους πολίτες για επανάσταση κατά των ξένων συμφερόντων. Ο κ. Καμμένος υπερασπιζόμενος το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ (και απορρίφθηκε από τη Βουλή),  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλώ τους πολίτες να εξεγερθούν και να ξεσηκωθούν. Καλώ σε επανάσταση βάσει του Συντάγματος, που οι πολίτες πρέπει να υπερασπιστούν. Και αυτός ο ξεσηκωμός δεν είναι ξεσηκωμός κατά μιας εκλεγμένης κυβέρνησης αλλά κατά των ξένων συμφερόντων και για αυτό είναι υποχρέωση».
ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ. Για «προσωρινό χαράτσι που γίνεται μόνιμο» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής ψηφίζει το Σώμα φόρο στα χωράφια. «Λέμε ότι ο συντελεστής φόρου μειώνεται ανάλογα με την αύξηση της τιμής ζώνης. Αυτό είναι προκλητικός τρόπος εύνοιας της μεγάλης περιουσίας που συνοδεύεται με ελαφρύνσεις. Κάτοχος περιουσίας 10 εκατ. θα πληρώσει 93.000 ευρώ, αντί για 144.000 ευρώ», πρόσθεσε.
Ενστάσεις για επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων επισημαίνει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ειδικότερα, ως αντικρουόμενα επισημαίνονται ορισμένα κριτήρια που θεσπίζονται για έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου φόρου ακινήτων ή και την πλήρη απαλλαγή, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση όπου το εισοδηματικό όριο για την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων αναιρείται από το όριο της απαλλασσόμενης επιφάνειας κατοικίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από