Ο αξιωματούχος που βοήθησε σημαντικά ώστε το Τόκιο να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην υποχρέωση που ανέλαβε απέναντι στο Ολυμπιακό Κίνημα και ότι η παραίτηση του Ναόκι Ινόζε δεν θα έχει καμιά επίδραση στην προετοιμασία.

Ο Ινόζε, συγγραφέας που έγινε πολιτικός και ανέλαβε επικεφαλής της ιαπωνικής πρωτεύουσας πριν από έναν χρόνο, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού αποκαλύφθηκε πως τον Νοέμβριο του 2012, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για τη θέση του κυβερνήτη, είχε λάβει 50 εκατ. γεν (370.000 ευρώ) από την αλυσίδα νοσοκομείων Τοκουσουκάι, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλα.

Επιπλέον, στους λογαριασμούς της εκστρατείας του Ινόζε δεν υπήρχε καμιά αναφορά στα χρήματα που είχε λάβει από το νοσοκομειακό όμιλο.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, τον Νοέμβριο, και παρά τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ο Ναόκι Ινόζε προσπαθούσε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος πως επρόκειτο για προσωπικό δάνειο που δεν είχε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του και το οποίο αποπλήρωσε πλήρως.

Τελικά, υπό το βάρος και των «ολυμπιακών» πιέσεων, υπέβαλε την παραίτησή του.

«Δεν μπορώ να αποτελώ εμπόδιο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όπου θα διακυβεύεται η εθνική υπερηφάνεια» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Λυπάμαι πολύ για το λαό του Τόκιο και της Ιαπωνίας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη» δήλωσε κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση.

Η εκλογή του διαδόχου του Ινόζε είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.