Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα προηγηθεί η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα αύριο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να ληφθεί μία μείζονος σημασίας απόφαση κυρίως για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη, με «αντάλλαγμα» να προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Ειδικότερα, πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να βάλουν τα θεμέλια για την ενίσχυση της αλληλεγγύης κυρίως προς τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται να θέσουν στις Βρυξέλλες να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε χώρες εντός και εκτός ευρώ, ως κίνητρο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία ξεκινά σήμερα, οι 28 ηγέτες προβλέπεται να καταλήξουν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί χώρες που συνάπτουν συμβόλαια για την παροχή δανείου, με «αντάλλαγμα» την υλοποίηση προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Στόχος αυτών των «συμβολαίων», τα οποία δεν θα έχουν τη μορφή Μνημονίου, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δέσμευση των κρατών-μελών στην εφαρμογή των ετήσιων συστάσεων της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από