Σε αποδιοργανωμένο Πανεπιστήμιο δύο ταχυτήτων έχει μεταβληθεί το αρχαιότερο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε χθες ότι το εξάμηνο χάθηκε οριστικά, ενώ σε άλλες σχολές τα μαθήματα διεξάγονται για να σωθεί! Η κατά πλειοψηφία απόφαση της γενικής συνέλευσης της Νομικής ότι το εξάμηνο δεν σώζεται πλέον χωρίς να χάσει η μεγαλύτερη Νομική της χώρας την εγκυρότητά της έγραψε χθες τον επίλογο στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας απώλειας, που ξεκίνησε απο την πολύμηνη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και επιτάθηκε από την κατάληψη της σχολής από μειοψηφία φοιτητών…

Η απόφαση της Νομικής (η οποία δεν αφορά τους φοιτητές του διεθνούς προγράμματος Erasmous) προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ιδίως από την πλειονότητα των φοιτητών που χωρίς να φταίνε σε τίποτα χάνουν το εξάμηνο. Ωστόσο, αρκετοί –καθηγητές ιδίως –έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να χάνονται μήνες μαθημάτων χωρίς επιπτώσεις και όσοι φοιτητές δεν ήθελαν να συμβεί αυτό ας πήγαιναν στις συνελεύσεις να ψηφίσουν εναντίον των καταλήψεων και του κλειστού Πανεπιστημίου.

Εντύπωση προκαλούν επίσης δύο γεγονότα: το πρώτο, ότι δεν έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση (τουλάχιστον ακόμα) σε άλλες σχολές του ιδίου Πανεπιστημίου. Πάντως, το εξάμηνο κινδυνεύει και σε 4-5 τμήματα που έχουν κατάληψη, ιδίως στη Φιλοσοφική και σε 2 σχολές του Πολυτεχνείου. Αντιθέτως, σε άλλες σχολές κύρους, όπως λ.χ. η Ιατρική αλλά και τα «αδελφά» τμήματα της Νομικής, το Πολιτικό και το Οικονομικό, δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ζήτημα. Το δεύτερο, ότι στη Νομική χάνεται ουσιαστικά… το μισό εξάμηνο, αφού στην απόφαση προβλέπεται ότι θα διδαχθούν 8 βασικά μαθήματα ως προετοιμασία για το επόμενο. Καθηγητής του Καποδιστριακού έλεγε χθες στα «ΝΕΑ»: «Μήπως αυτό εξηγείται επειδή 8 καθηγητές ήθελαν να διδάξουν, ενώ οι υπόλοιποι δεν επιθυμούσαν να κάνουν μαθήματα μέχρι τον Αύγουστο;». Εξάλλου πληροφορίες μιλούσαν χθες για πιέσεις από διάφορες πλευρές για αλλαγή της απόφασης.

ΖΗΤΗΜΑ ΚΥΡΟΥΣ. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Νομικής, καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι ήταν ζήτημα κύρους της σχολής να μη χαρακτηριστεί ένα εξάμηνο ως διδαχθέν χωρίς πραγματικά να είναι και πρόσθεσε: «Σας λέω, μάλιστα, ότι αν στην εξεταστική ή κατόπιν συμβούν καταλήψεις ή προκληθεί νέα ανωμαλία, δεν θα διστάσουμε να ακυρώσουμε και το επόμενο εξάμηνο! Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι διδάξαμε κάτι που δεν διδάχθηκε και πρέπει επιτέλους καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Γιατί υπάρχουν ευθύνες κακοδιοίκησης και στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο υπουργείο για την κατάσταση που επικράτησε».

Επίσης ο κ. Φορτσάκης εκτίμησε ότι η Σύγκλητος του ιδρύματος δεν έχει δυνατότητα να μην επικυρώσει την απόφαση της Νομικής, καθώς μόνο η κάθε σχολή γνωρίζει τι είναι και τι δεν είναι δυνατό να γίνει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και τα διαφορετικά μαθήματα που διδάσκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμένο εξάμηνο δυσχεραίνει και τη θέση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, την ίδια ώρα που ο εισαγγελέας ερευνά το αν ευθύνεται ή όχι για παραλείψεις που κράτησαν το Πανεπιστήμιο τόσο καιρό κλειστό.