Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο θα μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, από τα 85 στα 75 δισ. δολάρια, επικαλούμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η μείωση της χωρίς προηγούμενο μέχρι σήμερα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό από τις αγορές. Η Fed ωστόσο άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια που είναι σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, θα παραμείνει στα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα για περισσότερο καιρό από όσο είχε αρχικά υποσχεθεί η τράπεζα. Μετά την ανακοίνωση, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Γουόλ Στριτ αρχικά δέχτηκε πιέσεις αλλά στη συνέχεια βρέθηκε ξανά σε θετικό έδαφος, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη 1,8% και δείχνοντας ότι «επικροτεί» τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Fed το θέμα. Ο Ντάου Τζόουνς και ο δείκτης S&P 500 έκλεισαν χθες σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Ανοδικές τάσεις κατέγραφε και το δολάριο απέναντι στο ευρώ και το γεν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται, ανέφερε ότι η διάδοχός του Τζάνετ Γέλεν «υποστηρίζει πλήρως» την απόφαση της τράπεζας να μειωθούν οι αγορές ομολόγων. Ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τη Γέλεν πριν παρθεί η απόφαση να αρχίσει να κλείνει η στρόφιγγα της ρευστότητας. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οι προοπτικές της οικονομίας και ιδιαίτερα της απασχόλησης βελτιώνονται.

Η Fed ανακοίνωσε ότι μείωσε «συγκρατημένα» την αγορά ομολόγων λόγω των καλύτερων συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, σε μια κίνηση που πιθανώς ήταν σχεδιασμένη για να αποφευχθεί τυχόν έντονη αντίδραση στις αγορές, η τράπεζα πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα είναι κατάλληλο» να διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια κοντά στο μηδέν «αρκετό καιρό μετά» την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 6,5%.