Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να χορηγήσει άσυλο στον πρώην υπάλληλο της αμερικάνικης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, παρά το γεγονός ότι αυτός προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες σχετικά με τις αποκαλύψεις παρακολούθησης, από την υπηρεσία, της προέδρου της χώρας αλλά και πολιτών της.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S.Paolo, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις καταγγελίες σχετικά με τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και δεν σκοπεύει να του χορηγήσει άσυλο.

Στην «Ανοιχτή επιστολή προς τον λαό της Βραζιλίας», η οποία δημοσιεύτηκε στην Folha και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ο Σνόουντεν προσφέρεται να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας στις έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις προσωπικές επικοινωνίες της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA ζει στη Ρωσία αφού του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο, το οποίο ωστόσο λήγει τον Αύγουστο.

Προηγουμένως, είχε ζητήσει άσυλο από τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων χωρών, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του.