Αιφνιδιασμός και αμηχανία. Και μετά προβληματισμός που δεν μπορούσε να κρυφτεί πίσω από τα νευρικά χαμόγελα και τα ειρωνικά σχόλια. Η απροσδόκητη σύλληψη του Μιχάλη Λιάπη για τις πλαστές πινακίδες στο πολυτελές τζιπ, βραχυκύκλωσε το κυβερνητικό επιτελείο και τους επιτελείς της ΝΔ, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τις νέες «αμαρτίες» του πρώην υπουργού, τον οποίο αποκηρύσσουν και αποδομούν με σκληρά λόγια.

«ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ». Στο Μέγαρο Μαξίμου η είδηση της σύλληψης Λιάπη σήμανε συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ενώ συνεργάτες του Πρωθυπουργού έκαναν λόγο για «ιλαροτραγωδία» με προσωπικά χαρακτηριστικά. Χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την ενέργεια του πρώην υπουργού και φρόντιζαν να επισημάνουν ότι συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των άλλοτε πρωτοκλασάτων στελεχών που ο κ. Σαμαράς είχε στοχοποιήσει ως βαρίδια, τα οποία πλήγωσαν το κόμμα και τη βάση της ΝΔ.

Ακόμη πιο βαρύ είναι το κλίμα για τον Μιχάλη Λιάπη στην ομάδα των καραμανλικών, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χθεσινό «χτύπημα» πληγώνει βαθιά και ντροπιάζει όλους τους «κληρονόμους» του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο κύκλος των στενών συνεργατών του, απέφυγαν χθες κάθε σχόλιο, στέλνοντας –διά της σιωπής –τα δικά τους μηνύματα θυμού και αποστροφής. Βουλευτές που κινούνται στην ομάδα των καραμανλικών έκαναν λόγο για «δικαίωση» του πρώην πρωθυπουργού, που αντιμετώπιζε με επιφύλαξη τον ξάδελφό του και τον είχε οδηγήσει εκτός πολιτικής σκηνής.

Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη Λιάπη προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε ένα βαρύ φορτίο υποθέσεων που απαξιώνουν την πολιτική και στρέφουν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας σε ακραίες επιλογές. «Πώς να εξηγήσεις στον άνεργο οικογενειάρχη ότι ένας πρώην υπουργός κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες για να αποφύγει τα τέλη κυκλοφορίας;», ήταν το ερώτημα που έθεταν χθες και κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι τέτοια κρούσματα δεν αφήνουν αλώβητη μια κυβέρνηση. Στην προσπάθεια, άλλωστε, να υπάρξει ένα αυστηρό μήνυμα από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού επεσήμαιναν τις χειροπέδες με τις οποίες οδηγήθηκε ο κ. Λιάπης στα εισαγγελικά γραφεία.

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. Τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο γαλάζιο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού, ξορκίζουν το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο προσκήνιο οι «αμαρτίες» της διακυβέρνησης Καραμανλή με όχημα τη σύλληψη Λιάπη. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μάλιστα, δεν αποκλείουν η υπόθεση να τροφοδοτήσει έναν κύκλο αρνητικών δημοσιευμάτων εκτός συνόρων, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, καθιστούν σαφές ότι ο κ. Σαμαράς, όπως έπραξε και σε προηγούμενες φάσεις, δεν προτίθεται να αναλάβει ρόλο απολογητή και εάν κριθεί σκόπιμο θα στείλει εκ νέου τα δικά του αυστηρά μηνύματα. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Λιάπη, τόνιζαν ότι η όποια επικοινωνία του με τον κ. Σαμαρά έχει χαθεί από την προηγούμενη δεκαετία, ενώ και η μεταξύ τους πολιτική σχέση έχει ψυχρανθεί από τον Ιανουάριο του 1999, όταν ο κ. Σαμαράς είχε αντικαταστήσει τον κ. Λιάπη στο υπουργείο Πολιτισμού. «Τα ίχνη του κ. Λιάπη στον πολιτικό χάρτη όχι μόνον είχαν χαθεί, αλλά και κανείς δεν τα αναζητούσε. Για τα υπόλοιπα, ας βγάλει άκρη με τις αρμόδιες Αρχές…», σχολίαζε χθες το βράδυ συνεργάτης του Πρωθυπουργού.