Κλειστά θα παραμείνουν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς στη χθεσινή τους συνέλευση οι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργίες τους μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Η παράταση των κινητοποιήσεων, ωστόσο, προκαλεί τεράστια προβλήματα, καθώς κατά το διάστημα της απεργίας από τις 1.102 προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ακυρώθηκαν οι 863 που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους.

Ειδικά για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, πάντως, δίνεται παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Η παράταση δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η παράταση χορηγείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία εξέτασης και με την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης πληθυσμικής ομάδας μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από τις πρόσφατες απεργίες του ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζεται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να καταβληθούν στους δικαιούχους τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο σε πέντε μονάδες (Μαρούσι, Καλλιθέα και τρεις της Θεσσαλονίκης) ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά.

Παράλληλα, εκατοντάδες απόφοιτοι λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των ατόμων με αναπηρία.