Ο 65χρονος έλληνας Α’ μηχανικός και ο ουκρανός πλοίαρχος του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «Althea», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, είναι τα δύο νέα θύματα – όμηροι των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής.

Απήχθησαν χθες 35 ναυτικά μίλια νοτίως της Γουινέας, της Νιγηρίας και του Καμερούν, στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης – ρεσάλτου από δεκαμελή ομάδα πειρατών, πιθανότατα Νιγηριανών, που εξαφανίστηκαν με ταχύπλοό τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το τάνκερ είχε 18μελές πλήρωμα, εκ των οποίων μοναδικό Ελληνα τον απαχθέντα. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η οικογένειά του, ενώ το θέμα παρακολουθούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τού χωρητικότητας 6.000 τόνων «Althea» που μετέφερε πετρέλαιο (gas oil) από τη Λομέ, την πρωτεύουσα του Τόγκο στον κόλπο της Γουινέας προς το Odudu της Νιγηρίας είναι ασφαλή πάνω στο πλοίο που παραμένει αγκυροβολημένο στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα οι επικεφαλής των πειρατών θα επικοινωνήσουν με την πλοιοκτήτρια Medtankers Management που έχει έδρα στον Πειραιά, προκειμένου να αξιώσουν λύτρα για να απελευθερώσουν τους δύο ναυτικούς. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2012, καθώς μειώθηκαν οι πειρατικές επιθέσεις ανοιχτά των σομαλικών ακτών, το πεδίο δράσης των συμμοριών μετατοπίστηκε πλέον στην περιοχή της προχθεσινής επίθεσης όπου μόνο πέρυσι σημειώθηκαν τουλάχιστον 32 περιστατικά. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 90 ελληνόκτητα πλοία, με ελληνική ή ξένη σημαία, αλλά και 124 έλληνες ναυτικοί, βρέθηκαν τετ α τετ με πειρατές την τελευταία τετραετία.