Με ένα «φιλικό χειροκρότημα» υποδέχθηκαν χθες οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος την Ανγκελα Μέρκελ. Η εικόνα ήταν ασυνήθιστη, με τη Μέρκελ ανάμεσα στον φρεσκοεκλεγμένο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Οπερμαν και τον αναβαθμισμένο ηγέτη του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά θα είναι συχνή στην επόμενη τετραετία. Η Μέρκελ υποσχέθηκε στους χθεσινούς αντιπάλους και σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους «καλή και έντιμη συνεργασία».

Οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν σήμερα στην Μπούντεσταγκ την επανεκλογή της Μέρκελ ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Και η νέα «κυβέρνηση των εκπλήξεων», όπως τη χαρακτήρισε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ορκίζεται σήμερα και αρχίζει αμέσως δουλειά. Αύριο η καγκελάριος Μέρκελ με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας στο Παρίσι για μία συνάντηση με τον πρόεδρο Ολάντ για την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχωρεί ήδη σήμερα για το Ecofin.

Κατά τη χθεσινή υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας από τους τρεις προέδρους των κυβερνητικών κομμάτων Μέρκελ (CDU), Γκάμπριελ (SPD) και Ζεεχόφερ (CSU) ήταν εμφανής η προσπάθεια να περάσει ένα κλίμα αρμονίας μεταξύ των εταίρων. «Οταν δύο άνθρωποι έχουν την ίδια γνώμη δεν αξίζουν τίποτα», είπε η Μέρκελ χρησιμοποιώντας ένα παλιό τσιτάτο του Κόνραντ Αντενάουερ. «Δύο ανθρώπους με την ίδια γνώμη δεν πρόκειται να βρείτε σ’ εμάς», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ. Παρ’ όλα αυτά, πέρασε με απροσδόκητα μεγάλη πλειοψηφία στο εσωκομματικό δημοψήφισμα την κυβερνητική συμφωνία.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Γερμανοί σχολιαστές και πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι το SPD ξεκινά ενισχυμένο τη δεύτερη συγκατοίκηση με τη Μέρκελ. Πολλές εφημερίδες εκτιμούν μάλιστα ότι αρχίζει πλέον ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στην καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο. Ενα σκίτσο της εφημερίδας «Ταγκεσπίγκελ» δείχνει τη Μέρκελ και τον Γκάμπριελ νεόνυμφους μπροστά στον βωμό, να υπόσχονται να αγαπούν και να τιμούν ο ένας τον άλλον «… μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Ο Γκάμπριελ σημαδεύει με πιστόλι τη Μέρκελ, ενώ εκείνη κρατά μαχαίρι…

Η επιτυχία της ηγεσίας του κόμματος αναγνωρίζεται και από τους χθεσινούς αντιπάλους. «Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έδειξε μεγάλη ικανότητα να περάσει τις θέσεις του», είπε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν, από τους προβεβλημένους εκπροσώπους της οικονομικής πτέρυγας της CDU. Αυτοί γκρινιάζουν ότι το κόμμα τους παρέδωσε ουσιαστικά και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη τους σημαντικούς τομείς της ενέργειας, εργασίας, οικογένειας και ενσωμάτωσης.

Η ηγεσία της Χριστιανικής Ενωσης δεν συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση, αντίθετα θεωρεί επιτυχία τον «μεγάλο» συνασπισμό. Ακόμη και με ισχυρό τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η διεθνής θέση της Γερμανίας καθορίζεται από την καγκελάριο Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λένε στη Χριστιανική Ενωση.