Εκατό χρόνια συμπληρώνονται το 2014 από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εν μέσω των πολλών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ξεχωρίζει εκείνη που αναδεικνύει τη συμφωνία την οποία έκαναν τα Χριστούγεννα του 1914 γερμανοί και βρετανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Οι εχθροπραξίες είχαν αρχίσει μόλις τέσσερις μήνες και κανείς δεν γνώριζε ότι θα συνεχίζονταν για άλλα τέσσερα χρόνια με εκατομμύρια νεκρούς. Στα χαρακώματα κοντά στη βελγική πόλη Υπρ βρετανοί στρατιώτες άκουσαν γερμανούς στρατιώτες να τραγουδούν την «Αγια Νύχτα» και ξεκίνησαν και εκείνοι το τραγούδι. Λίγο αργότερα ένας γερμανός αξιωματικός με λευκή σημαία ζήτησε από τους αντιπάλους να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός για να συλλέξουν τους νεκρούς τους. Εκείνη τη νύχτα, οι στρατιώτες των δύο εμπόλεμων πλευρών ενώθηκαν, αντάλλαξαν χαιρετισμούς και ευχές. Για λίγες ημέρες σταμάτησαν να πολεμούν και γιόρτασαν τα Χριστούγεννα όπως μπορούσαν, πραγματοποιώντας μάλιστα και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ τους.

Η ιστορία αυτή παρέμεινε κρυφή για πολλά χρόνια, όμως απαθανατίστηκε στην ταινία «Καλά Χριστούγεννα» του 2005. Τώρα, ενόψει των εορτασμών έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις για την ανάδειξή της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και οι υπεύθυνοι της Πρέμιερ Λιγκ ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου στη βελγική πόλη Υπρ. Τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014 με στόχο να είναι έτοιμο στην 100ή επέτειο της ιστορικής κατάπαυσης του πυρός για να φιλοξενήσει νέους από ομάδες όλης της Ευρώπης που θα πάρουν μέρος σε ένα διεθνές τουρνουά. «Αυτό το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου αποτελεί μια φανταστική ευκαιρία για να διατηρήσουμε τα μηνύματα ειρήνης και κατανόησης που συνδέονται με τη συμφωνία των Χριστουγέννων του 1914», λέει βρετανός αξιωματούχος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους νέους αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας και να συνδυάζουμε την ιστορία των όσων συνέβησαν στην Υπρ με την εκπαίδευσή τους». Η κατασκευή του γηπέδου, συν συνεργασία με την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα KVK Βέστοκ, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να μεταφέρει στην περιοχή όπου γίνονταν οι μάχες χιλιάδες μαθητές, ενώ στα σχολεία έχει ήδη αρχίσει μεγάλη συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως, ο υπουργός αρμόδιος για τις εκδηλώσεις Αντριου Μάρισον πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση Γερμανών και Βρετανών στρατιωτών το 1914 και γι’ αυτό η αναπαράσταση «εκείνου του αγώνα θα κάνει τους σημερινούς νέους να ταυτισθούν με όσα έγιναν τότε». Οι εκδηλώσεις για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αρχίσουν του χρόνου και θα διαρκέσουν σε πολλές χώρες έως το 2018, θα κρατήσουν δηλαδή τόσα χρόνια όσο και ο πόλεμος.