Μαύρη τρύπα, με περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ, διερευνά το υπ. Υγείας στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ, που αφορούν τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Αρνείται τις κατηγορίες η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή καταγγέλλει την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη ότι χρησιμοποίησε τους τοξικομανείς ως πειραματόζωα δίνοντάς τους γενόσημο φάρμακο που δεν είχε πάρει έγκριση ούτε από τον ΕΟΦ ούτε από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. (ΕΜΑ) χωρίς διαγωνισμό και με απευθείας ανάθεση και επιπλέον, χορηγούσε τα φάρμακα στους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο από ότι προέβλεπαν οι οδηγίες χρήσης τους.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, η κ. Μαλλιώρη φέρεται να δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ο οργανισμός έχει κλινική εμπειρία για να κάνει κάτι τέτοιο.

Σε έγγραφο που ζητήθηκε από την επιτροπή ηθικής δεοντολογίας κλινικών δοκιμών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν ζητήθηκε ποτέ άδεια για κλινικές δοκιμές στον ΟΚΑΝΑ με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας θα υποβάλλει τις σχετικές καταγγελίες στον εισαγγελέα, τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας.

Τι απαντά η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια η Μένη Μαλλιώρη, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται καμία από τις κατηγορίες και με τη σειρά της παρουσίασε στοιχεία.

Οπως εξήγησε η ίδια, το φάρμακο στο οποίο αναφέρεται η κ. Μακρή είχε πάρει έγκριση έναν χρόνο πριν χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα «έκανα κλινική εφαρμογή, για να διαπιστώσουμε πριν παραγγείλουμε μεγάλη ποσότητα, εάν όντως λιώνει μόλις σε πέντε λεπτά όταν τοποθετηθεί κάτω από τη γλώσσα».

Οσον αφορά τη «μαύρη τρύπα», η κ. Μαλλιώρη διευκρίνισε πως από τα 73 κέντρα του ΟΚΑΝΑ έχουν αποστείλει απολογιστική έκθεση μόνο τα 33, ενώ για τα υπόλοιπα 40 βρίσκεται η διαδικασία σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου δύο χρόνια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματούσα να στέλνω χρήματα σε αυτά τα κέντρα», εξηγεί η ίδια και καταλήγει «είμαι κάθετη ότι δεν υπάρχει έλλειμμα».

Η ίδια πάντως ισχυρίζεται ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης ουδέποτε ζήτησε την παραίτησή της ούτε γραπτά, ούτε προφορικά.