Περίπου 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν προμηθευθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2014.Την τελευταία εβδομάδα περίπου 165.000 πολίτες επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τις τράπεζες προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 5,5 εκατομμυρίων βεβαιώσεων έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών 1,3 εκατομμύρια βεβαιώσεις, όταν προ εβδομάδος ο σχετικός αριθμός των βεβαιώσεων ήταν 385.000. Έτσι, το ποσοστό εκείνων που έχουν προμηθευτεί τα τέλη διαμορφώνεται από το 7% του συνόλου στις 11 Δεκεμβρίου, στο 25% σήμερα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία ότι η διαδικασία καταβολής των τελών θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι την καταληκτική διορία της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θεωρούν πως η πλειοψηφία των πολιτών θα καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου αναμένεται ο αριθμός των πληρωμών προς τις τράπεζες να διπλασιασθεί σε ημερήσια βάση από τις 165.000 βεβαιώσεις στις 320.000.

Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν ότι όσοι φορολογούμενοι είναι εκπρόθεσμοι θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών εις διπλούν, ήτοι η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους αυτούς θα ανέλθει από 44 ευρώ έως και 2.640 ευρώ ανάλογα τον κυβισμό του οχήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πάντως πως για πολλούς φορολογουμένους η καταβολή των τελών κυκλοφορίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μέσα σε ένα μήνα καλούνται να καταβάλουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, τον ΦΑΠ 2013 και τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι των φορολογουμένων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αναμένουν το Δώρο Χριστουγέννων προκειμένου να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.