Με τη σφραγίδα και του Συνεδρίου της η Δημοκρατική Αριστερά επιβεβαίωσε τη στρατηγική τής ηγεσίας της για την προοπτική των συνεργασιών του κόμματος, αποκλείοντας την εκλογική κάθοδο με το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές. Το Συνέδριο κατέδειξε την κυριαρχία του Φώτη Κουβέλη που επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 81,21% αλλά και την ισχύ της πλειοψηφίας στη διαδικασία για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής. Συγχρόνως, όμως, η ψηφοφορία για την ΚΕ ανέδειξε πρώτο σε σταυρούς –από το σύνολο των υποψηφίων –τον απερχόμενο γραμματέα Σπύρο Λυκούδη που ανήκει στην μειοψηφία, κάτι που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ηγεσία για την διαφύλαξη της ενότητας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Λυκούδης συγκέντρωσε 406 σταυρούς, διπλάσιους από ότι στο 1ο Συνέδριο, γεγονός που δείχνει ότι σύνεδροι της πλειοψηφίας με δικαίωμα να σταυρώσουν και 4 υποψηφίους από την δεύτερη λίστα, τον επέλεξαν.

Οι πλειοψηφικές δυνάμεις συγκέντρωσαν στην ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών του οργάνου 76, 4% (84 έδρες), ενώ η μειοψηφία που δεν εμφανίστηκε απολύτως συντονισμένη απέσπασε 23,5% (26 έδρες).

Επί της ουσίας η μάχη του Συνεδρίου κρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν το σώμα των συνέδρων ενέκρινε προσθήκη στις πολιτικές θέσεις του Συνεδρίου με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση κοινής καθόδου της ΔΗΜΑΡ με το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης από την πλευρά της πλειοψηφίας παρουσίασε το σκεπτικό της που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα συγκροτήσουμε στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. (…) Επομένως στις ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το ΠαΣοΚ, το οποίο δεσμεύεται από τις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές. Θα ήταν άλλωστε πραγματική αντίφαση να διαμορφωθεί μία συμπαράταξη από ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση με ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση». Την αντιπρόταση της μειοψηφίας υπέρ της συνεργασίας με τους 58 είχε παρουσιάσει ο Γιάννης Αντωνίου, μέλος της απελθούσης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 58. Το βράδυ του Σαββάτου καταγράφηκε ακόμη μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του απερχόμενου γραμματέα Σπύρου Λυκούδη ο οποίος πρότεινε την έναρξη διαλόγου της ΔΗΜΑΡ και με τους 58 και του Θόδωρου Μαργαρίτη ο οποίος υποστήριξε την προοπτική του τρίτου πόλου. Στην ψηφοφορία επικράτησε η γραμμή της πλειοψηφίας.

Το μέλος της ΚΕ Δημήτρης Λουκάς επίσης ζήτησε να μη συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με τους Ευρωσοσιαλιστές, όμως τα επιχειρήματά του αντέκρουσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ο Φώτης Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με 778 ψήφους, ενώ υπήρξαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια. Στη δήλωσή του αμέσως μετά την επανεκλογή του ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Το Συνέδριό μας βάζει μπροστά την κοινωνία. Ενα κόμμα δυνατό, ένα κόμμα ενωμένο, ένα κόμμα ενισχυμένο και εμπλουτισμένο από τις απόψεις, τις θέσεις, τις προτάσειςκαι τις αποφάσεις των μελών του. Με την ευθύνη με την οποία ξεκίνησε η ΔΗΜΑΡ την πορεία της μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια, με την ίδια ευθύνη θα συνεχίσει». Να σημειωθεί ότι τα λευκά ψηφοδέλτια στη διαδικασία εκλογής προέδρου αποδίδονται στη μειοψηφία του κόμματος.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Μία μειοψηφία που τελικώς κατέβασε δική της ξεχωριστή λίστα παρά τις προσπάθειες που προηγήθηκαν για να κατέβουν όλοι οι υποψήφιοι (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε συνάντηση το Σάββατο ανάμεσα στους κ.κ. Κουβέλη και Λυκούδη, στη διάρκεια της οποίας ο απερχόμενος γραμματέας επιχείρησε να πείσει τον πρόεδρο του κόμματος να μην εξωθήσει τα πράγματα σε σημείο που θα πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστές λίστες. Οπως φάνηκε εκ των υστέρων, η συνάντηση αυτή δεν απέδωσε καθώς η πλειοψηφία επέμεινε στη γραμμή της. Για την ακρίβεια, η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι δέχτηκε εκβιασμούς από την πλευρά των μειοψηφικών δυνάμεων υπέρ της ενιαίας λίστας με την απειλή ότι δεν θα θέσει κανείς υποψηφιότητα στα όργανα.

Στον αντίποδα η μειοψηφία θεωρεί ότι εξωθήθηκε σε δεύτερη λίστα γιατί η πλειοψηφία του κόμματος δεν ήθελε να τους δώσει τη δυνατότητα να εκλέξουν περισσότερα στελέχη μέσω της ενιαίας λίστας αφού θα μπορούσαν να μπουν σταυροί σε συνολικά 44 σύνεδρους. «Για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν θέλησε ενωτικό ψηφοδέλτιο», σχολίαζαν.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ. Η κατάσταση αυτή βάρυνε ιδιαίτερα το κλίμα στο Σινέ Κεραμεικός και μάλιστα η μειοψηφία δεν κατάφερε να εμφανιστεί συμπαγής ως προς τη γραμμή. Είναι ενδεικτικό πως εννέα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την Πρωτοβουλία των 58 δεν θέλησαν καν να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο όργανο, απόφαση που υποδηλώνει πως η απόστασή τους από την ηγεσία του κόμματος παραμένει μεγάλη. Πρόκειται για τους Σταύρο Λιβαδά (είναι μέλος και της Συντονιστικής Επιτροπής των 58), Γιάννη Αντωνίου, Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Μάκη Διώγο, Γιάννη Καούνη, Σάκη Κουρουζίδη, Ανδρέα Βαρελά, Τέλη Σαμαντά, Κίμωνα Χατζιμπίρο.

Μετά και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου γίνεται σαφές ότι περιορίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας καθώς η ηγεσία του κόμματος θα μπορεί να επικαλείται τις ψηφισμένες θέσεις για τη γραμμή του κόμματος ως απάντηση στους διαφωνούντες.

Πάντως ο κ. Κουβέλης κλείνοντας τη δευτερολογία του το βράδυ του Σαββάτου διαβεβαίωσε ότι «στο μέτρο που με αφορά εγγυώμαι την ενότητα του κόμματος». Νωρίτερα πάντως είχε καταγγείλει στο σώμα των συνέδρων τη συμμετοχή των δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (Λιβαδά, Γεωργάτου) επειδή μετέχουν στο πενταμελές όργανο της κίνησης των 58 ρωτώντας τους σύνεδρους εάν αυτό «συνιστά δημοκρατική λειτουργία του κόμματος».

Ψαλίδισμαστη Β’ Αθήνας

Ο Φώτης Κουβέλης συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 66% στην κάλπη της Β’ Αθήνας, γεγονός που δείχνει ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια η μειοψηφία διαθέτει μεγαλύτερες δυνάμεις από τον μέσο όρο που κατέκτησε

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ο νικητής – αιρετικός

Ο απερχόμενος γραμματέας διαχώρισε και επισήμως τη θέση του από τη γραμμή της πλειοψηφίας σε θέματα συμμαχιών και έκανε αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο ως γραμματέας διαχειρίστηκε ορισμένες κρίσεις. Πρώτος σε σταυρούς για την Κεντρική Επιτροπή

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Ο νομιμόφρων

Από τους πλέον στενούς συνεργάτες της ηγεσίας, θεωρείται ότι θα έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο. Αρκετοί τον βλέπουν ως διάδοχο του Λυκούδη, ο ίδιος όμως δεν είναι βέβαιο ότι το επιθυμεί. Στο Συνέδριο υποστήριξε τη γραμμή κατά των συνεργασιών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο φίλος των 58

Υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία των 58 λέγοντας πως τού είναι δύσκολο να διαφωνεί κυρίως με τον πρόεδρο. Παρέστη στην πρόσφατη εκδήλωση των 58 στο Ακροπόλ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου