«Δεν με εκφράζει η έκφραση Κεντροαριστερά. Με εκφράζει η έκφραση δημοκρατικός σοσιαλισμός». Με αυτά τα λόγια, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, από το βήμα του Συνεδρίου ο Φώτης Κουβέλης έδωσε και το πολιτικό του στίγμα αναφορικά με την προοπτική των συνεργασιών και συμμαχιών που θα αναζητήσει τους επόμενους μήνες η Δημοκρατική Αριστερά.

Ο κ. Κουβέλης έχει αναπτύξει τη θεωρία του τρίτου πόλου και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ισχυροποιημένος από το Συνέδριο θα επισημοποιήσει τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε τα δύο κόμματα να συνεργασθούν εκλογικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Επίσης, ο κ. Κουβέλης θα ανακοινώσει και τις συνεργασίες του κόμματός του με στελέχη που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, όπως οι πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν παρών και κατά την έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου ο πρόεδρος του κόμματος φρόντισε να βάλει όρια και στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ από κάποιο καπρίτσιο, πολιτικό ή προσωπικό, αλλά γιατί είχαμε διαφωνίες με το περιεχόμενο της ασκούμενης τότε και σήμερα πολιτικής. Ας αφήσουμε τις υποψίες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα λένε οι θέσεις του κόμματος και μακριά η οποιαδήποτε σκιά».

Οι αποστάσεις που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης φανερώνουν και τη διάθεσή του να μην ανοίξει επί της παρούσης κάποιον νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα καθώς μόλις πριν από δύο εβδομάδες διαπίστωσε με έκπληξη ότι το έστω και δειλό άνοιγμα που επιχείρησε προς την Κουμουνδούρου συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τής Αγίου Κωνσταντίνου. Απορρίπτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατάφερε να κάμψει και τις επιφυλάξεις αρκετών συνέδρων που ενώ δεν επιθυμούν τη συμπόρευση του κόμματος με το ΠαΣοΚ συγχρόνως δεν θέλουν να ακούν καν για το ενδεχόμενο η Δημοκρατική Αριστερά να συμμαχήσει μελλοντικά με τον «αριστερό λαϊκισμό που εκφράζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι το 2014 θα πραγματοποιηθεί Καταστατικό Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, εκτός εάν προκηρυχθούν εκλογές.