Με συστάσεις και… ευχές να ανταποκριθούν σε αυτές οι πολίτες, επιχειρούν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν την αιθαλομίχλη που επέστρεψε τις προηγούμενες ημέρες πάνω από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Το Σάββατο και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και άλλα αδυνατούν να πληρώσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος συνέστησαν να σβήσουν τα τζάκια!

Βέβαια, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί κατά πόσο οι πολίτες ανταποκρίνονται στη σύσταση ούτε να γνωρίζουν αν τα νοικοκυριά διαθέτουν άλλο μέσο θέρμανσης. Εχει διαπιστωθεί άλλωστε ότι στα τζάκια ήδη από πέρυσι καίγεται ό,τι μπορεί να καεί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. «Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ευνοείται η συσσώρευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ. Χθες, το υπουργείο επανήλθε με νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) το 24ωρο της 14ης Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε έναν σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στους άλλους έξι σταθμούς οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 85 έως 97. Ο πρώτος συναγερμός χτυπάει όταν καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 100 μικρογραμμαρίων και ο δεύτερος όταν έχουμε υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια, τότε οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα έχουν μηδενική χρέωση στην κατανάλωση ρεύματος για τον διπλάσιο αριθμό ημερών κατά τις οποίες θα μετριέται η υπέρβαση.

Το κόστος που θα προκύψει από την κατανάλωση της ενέργειας σε αυτή την περίπτωση θα καλυφθεί από το «πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού». Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ του μέτρου.

ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα λαμβάνονται μέτρα από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία αν τα αιωρούμενα σωματίδια υπερβαίνουν τα όρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως ούτε έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση που θα καθορίζει τι ακριβώς θα κάνουν τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τι θα κάνει η Περιφέρεια, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Γιάννης Ζιώμας δηλώνει πως σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, η ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιτρέπει υπέρβαση των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα πάνω από 35 φορές τον χρόνο. Η οδηγία, τονίζει, δεν προβλέπει έκτακτα μέτρα τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν με την ΚΥΑ. Διευκρινίζεται ότι τα συστατικά της αιθαλομίχλης είναι κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5 και PM 10), μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα αλλά και υδρογονάνθρακες, όπως για παράδειγμα το βενζόλιο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τάκη Γρηγορίου, ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από έναν καλά συντηρημένο και σύγχρονο λέβητα βιομάζας.