Μια ειλικρινή και «ανοικτή» συζήτηση είχαν πριν από λίγες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, εν μέσω της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα και της στρατηγικής επιδίωξης του Μεγάρου Μαξίμου για εσωκομματική και ενδοκυβερνητική ηρεμία.

Όπως αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ,η κατ’ ιδίαν συνομιλία των δυο κορυφαίων πολιτικών της κεντροδεξιάς που έγινε σε «ουδέτερο έδαφος» και συγκεκριμένα σε μια ψαροταβέρνα, έχει την ιδιαίτερη σημασία της και αναμένεται να πυροδοτήσει ποικίλα σχόλια και ερμηνείες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Και αυτό, διότι οι σχέσεις τους, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την αλλαγή φρουράς στην προεδρία της ΝΔ, ήταν περίπλοκες και κατά καιρούς έχουν περάσει διάφορες διακυμάνσεις. Επί της ουσίας κατ? ιδίαν ουσιαστική επικοινωνία δεν υπήρχε, γεγονός που δημιουργούσε εκ των πραγμάτων πολλές συγχύσεις και ενίοτε και παρεξηγήσεις που είχαν πολιτικό αντίκτυπο.

Οι κκ. Σαμαράς και Καραμανλής, κατά την μακρά συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμα θέματα.

Είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες ένα σημαντικό τηλεφώνημα στον κ. Σαμαρά από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ώστε να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις περί των εσωκομματικών ζυμώσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενισχύει τις επιθετικές ενέργειες ορισμένων βουλευτών που χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ ως «καραμανλικοί», καθώς αυτές δημιουργούν πρόβλημα και ενισχύουν την εσωστρέφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ.

Η συνομιλία τους χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο της συνάντησης, ως άκρως ενδιαφέρουσα, τόσο για την ευρύτερη κατάσταση στο πολιτικό σύστημα όσο και για τα τεκταινόμενα στο πεδίο της ευρύτερης κεντροδεξιάς.

Ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε την στήριξη του κ. Καραμανλή στο πρόσωπό του και όπως είπε σε συνομιλητές του, «μιλήσαμε για όλα ως καλοί φίλοι που είμαστε».

Όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ουδέποτε ο κ. Καραμανλής δεν καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά αντίθετα στις συζητήσεις που έχει κάνει με βουλευτές και στελέχη, τον έχει στηρίξει. Παράλληλα, έχει στείλει μήνυμα με διάφορους τρόπους ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν αμφισβητείται.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε εκτενής ανάλυση της πολιτικής κατάστασης και εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τον Κώστα Καραμανλή για τις κινήσεις που θα κάνει στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε στον πρωθυπουργό ότι κατάφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να πετύχει την πολιτική σταθερότητα και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής σε διάφορες εσωκομματικές διεργασίες και κινήσεις.

Επίσης, κατά την συζήτησή τους κατέστη σαφές πως ορισμένες κινήσεις στελεχών και βουλευτών που προσδιορίζονται ως «καραμανλικοί», γίνονται εν αγνοία του και δημιουργείται μείζον θέμα στα ΜΜΕ που ενισχύει την εσωστρέφεια.

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής που καθημερινά συναντά βουλευτές και στελέχη στο πολιτικό του γραφείο υπογράμμισε σε συνομιλητές του, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην του κ. Σαμαρά, ενώ έχει αρνηθεί κάθε σενάριο, όπως αυτά που διακινήθηκαν, περί μεταβατικού πρωθυπουργού από την τρέχουσα Βουλή.