Στις 14 και 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο.

Το νέο Σύνταγμα θα αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου πολιτικής μετάβασης και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Ορισμένες από τις αλλαγές στο νέο Σύνταγμα ενισχύουν το ρόλο του Στρατού, ενώ ως κεντρική θεωρείται η απαγόρευση κομμάτων με θρησκευτικό υπόβαθρο – εμφανής σφραγίδα της στρατιωτικής ανατροπής του ισλαμιστή Προέδρου Μόρσι.

Βάσει του σχεδίου, οι εκλογικές διαδικασίες για την επαναφορά της Αιγύπτου σε «πολιτική οδό» μετά την ανατροπή του Μόρσι πρέπει να γίνουν εντός έξι μηνών από την κύρωση του κειμένου.

Στην ευχέρεια του μεταβατικού προέδρου μένει ποια από τις δύο κάλπες θα στηθεί πρώτη (εκείνη για το νέο Κοινοβούλιο ή εκείνη για τον νέο πρόεδρο), αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών.

Πιο έντονη η «χακί» απόχρωση στο Σύνταγμα

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή στις ισορροπίες δυνάμεων στο Κάιρο, με ενίσχυση του Στρατού και έναρξη νέας περιόδου «δυσμενούς κλίματος» για τους ισλαμιστές.

Ο υπουργός Αμυνας θα πρέπει να είναι αξιωματικός και αρχικά, για τα επόμενα οκτώ χρόνια (δύο κοινοβουλευτικές θητείες), ο διορισμός του θα πρέπει να περνάει από την έγκριση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Επαναφέρονται επίσης ορισμένες διατάξεις που χρονολογούνται από την εποχή Μουμπάρακ και δίνουν τη δυνατότητα σε στρατοδικεία να δικάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες.

Απαγορεύεται επίσης ρητά η σύσταση και λειτουργία κομμάτων με θρησκευτικό υπόβαθρο. Το ίδιο ισχύει και για σύσταση κομμάτων στη βάση φύλου, φυλής ή περιοχής.

Αναγνωρίζεται ο ρόλος του Ισλάμ στην Αίγυπτο και επισημαίνεται ότι χριστιανοί και εβραίοι στις «προσωπικές τους υποθέσεις» ακολουθούν τους δικούς τους θρησκευτικούς κώδικες.