Στη γενέτειρα του Νέλσον Μαντέλα, την επαρχία Ιστερν Κέιπ της Νότιας Αφρικής, έφτασε το Σάββατο η σορός του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής που μεταφέρθηκε εκεί με στρατιωτικό ασεροσκάφος.

Το αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μτάθα ύστερα από σχεδόν δύο ώρες αφότου αναχώρησε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πρετόρια και θα μεταφερθεί στο χωριό Κούνου του Μαντέλα.

Η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα θα τελεστεί την Κυριακή και σε αυτήν αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Νωρίτερα, τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, αποχαιρέτησαν τον Μαντέλα, λίγο προτού η σορός του μεταφερθεί στη γη των προγόνων του.

Πάνω από 1.000 μέλη του ANC έδωσαν το «παρών» στην τελετή που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση του Ουότερκλουφ.

Μεταξύ των καλεσμένων, ο αμερικανός ακτιβιστής Τζέσε Τζάκσον και ο ηγέτης του ιρλανδικού Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην τελετή δεν εκλήθη ο Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της χώρας.

Συγκινημένος, πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας μίλησε για τον «Μαντέλα της δράσης, για έναν αληθινό δημοκράτη που καταλάβαινε τον κόσμο», για να καταλήξει:

«Ναι, θα μας λείψει. Ηταν ο πατέρας μας, ήταν ο φύλακας-άγγελός μας. Θα σε έχουμε για πάντα στην καρδιά μας».

Στη συνέχεια η σορός του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής τοποθετήθηκε σε ένα C-130 το οποίο πέταξε – συνοδεία μαχητικών – μέχρι το Κούνου, τη γη των προγόνων του Μαντέλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Στο Κούνου θα τελεστεί μία ακόμα – τελευταία – τελετή την Κυριακή, παρουσία 4.000 καλεσμένων, αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Το τελευταίο τριήμερο, πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες της χώρας πέρασαν από την έδρα της κυβέρνησης για να αποχαιρετήσουν τον πρώτο πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής μετά την πτώση του Απαρτχάιντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από 11 ώρες στην ουρά για να αποχαιρετήσουν τον πρόεδρο.