Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Βενετία, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει το τελευταίο διάστημα το κίνημα Φορκόνι των αγροτών και των φορτηγατζήδων.

Φοιτητές εκτόξευσαν χρωμοβόμβες εναντίον αστυνομικών στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και έχει εξελιχθεί στην «εστία» των διαδηλώσεων.

Ακροδεξιοί διαδηλωτές, φορώντας μάσκες στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη και κατέβασαν την ευρωπαϊκή σημαία, προτού να επέμβουν οι αστυνομικοί και να τους διαλύσουν.

Στη Βενετία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών διαδηλωτών κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διαδήλωση αυτή, εξαιτίας της οποίας έκλεισε για την κυκλοφορία μια νέα γέφυρα που συνδέει μεταξύ τους δύο νησιά.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική γιατί πρόκειται για την έκφραση μιας βαθιάς κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Φλάβιο Ζανονάτο στα εγκαίνια  εργοστασίου κοντά στο Μιλάνο. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να ξαναδώσουμε στη χώρα την ορμή της», πρόσθεσε.

Το κίνημα των Φορκόνι, που έχει ως σύμβολο το δικράνι των αγροτών, ετοιμάζεται να οργανώσει μια επιχείρηση διακοπής της κυκλοφορίας στο κέντρο της Ρώμης από την Τετάρτη και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, δηλαδή να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να αλλάξει πλήρως η πολιτική ηγεσία.

Το κίνημα ξεκίνησε από τη Σικελία και σε αυτό εντάχθηκαν αρχικά αγρότες που δυσανασχετούσαν με την αύξηση των φόρων και φοβούνταν ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική θα εξαφανιστούν οι μικροκαλλιέργειες. Στις τάξεις του έχουν ενταχθεί πλέον τεχνίτες, έμποροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες οδηγοί και άλλοι

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από