Ο Πέτρος Μάρκαρης, δημιουργός του αστυνόμου Χαρίτου και ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του μεσογειακού νουάρ, το έχει πει εύστοχα: «Πάει ο καιρός που το αστυνομικό μυθιστόρημα ήταν ένα σταυρόλεξο για να το λύνει ο αναγνώστης. Σήμερα είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή». Το οποίο, μάλιστα, ανθεί παγκοσμίως, τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και πωλήσεων. Στην Ελλάδα, που πήρε τη σκυτάλη με σχετική καθυστέρηση, αρκετοί εκδοτικοί οίκοι επενδύουν πλέον στην αστυνομική λογοτεχνία συστήνοντάς μας, λ.χ., το δημοφιλές διεθνώς σκανδιναβικό αστυνομικό αλλά και πιο κλασικές μορφές του είδους. Δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, χρηματιστές, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, ακόμα και πρώην κατάδικοι, αλλά και συγγραφείς που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε άλλα πεδία γράφουν γοητευτικές αστυνομικές ιστορίες των οποίων η πλοκή εκτυλίσσεται συνήθως μέσα σε σκοτεινά αστικά τοπία. Χρησιμοποιούν τη μυθοπλασία ως εργαλείο κοινωνικής και πολιτικής κριτικής για να περιγράψουν την παραβατικότητα και να ανιχνεύσουν κίνητρα εγκλημάτων που συμβαίνουν μέσα σ’ ένα πλαίσιο διαφθοράς, διαπλοκής και παραλογισμού, ατομικού και συλλογικού. Ο ζόφος και το Κακό που φωλιάζουν στην κοινωνία και βρίσκουν διάφορους τρόπους για να εκδηλωθούν τούς δίνουν, άλλωστε, την ευκαιρία να πλάσουν εμβληματικούς χαρακτήρες αστυνομικών επιθεωρητών και ιδιωτικών ντετέκτιβ.

Ιλιγγος. Με τον αστυνόμο Μπέκα

Γιάννης Μαρής

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Είναι το πρώτο από τα δύο έργα του Γιάννη Μαρή, ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, με θέμα την αρχαιοκαπηλία. Ο αστυνόμος Μπέκας εμφανίζεται από την αρχή για να διαλευκάνει πώς έκαναν φτερά τα πρωτότυπα μυκηναϊκά εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας που εν τω μεταξύ γέμισε με αντίγραφά τους. Το μυθιστόρημα, ο τίτλος του οποίου παραπέμπει ευθέως στον «Δεσμώτη του ιλίγγου» του Χίτσκοκ, δημοσιεύτηκε το 1961 σε 89 συνέχειες στην εφημερίδα «Απογευματινή» και είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται σε βιβλίο.

Σελ.: 328, τιμή: 12 ευρώ

Ο Φαντομάς

Jo Nesbo

μτφ. Κρυσταλλη γλυνιαδακη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το σασπένς και η σαρωτική δράση του Φαντομά θα καθηλώσουν άλλη μία φορά τους φαν του Νορβηγού Τζο Νέσμπο, αλλά και όσους αρχίζουν να διαβάζουν τώρα τα βιβλία του. Ο αλκοολικός και ανυπότακτος Χάρι Χόλε επιστρέφει στο Οσλο για να ερευνήσει μια δολοφονία, που αποδεικνύεται ότι είναι υπόθεση πολύ προσωπική. Οταν επισκέπτεται τον φερόμενο ως δολοφόνο ενός πρεζάκια που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καβγά, ανακαλύπτει ότι είναι ο γιος της μεγάλης του αγάπης Ρακέλ, που ο ίδιος τον έχει σαν παιδί του.

Σελ. 592, τιμή: 19 ευρώ

Ολοι μπορούν να κάνουν φόνο

Ανθή Λεκάτη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ

Στο έργο της πρωτοεμφανιζόμενης ελληνίδας μυθιστοριογράφου, δύο γυναίκες πεθαίνουν με τον ίδιο τρόπο κάτω όμως από πολύ διαφορετικές συνθήκες. Ενας γοητευτικός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι ο μοναδικός κρίκος που συνδέει τους δύο φόνους. Ο αστυνόμος Δαμιανέας που θα λύσει το αίνιγμα είναι επαγγελματίας, παθιασμένος με τη δουλειά του, με κατεστραμμένη προσωπική ζωή και μόνο χόμπι το πόκερ στο Ιντερνετ. Η Ανθή Λεκάτη είναι ψυχολόγος, ζει στο Ελευθεροχώρι, ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, και εργάζεται στη Λαμία.

Σελ. 264, τιμή: 14 ευρώ

Ο διαβολικός λοχαγός Μπερτράν

Aleksandr Skorobogatov

Μτφ. αλεξανδρα ιωαννιδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Με μια ιστορία τρόμου και παράνοιας ο βραβευμένος λευκορώσος συγγραφέας, που ζει στην Αμβέρσα, αναγκάζει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη φρίκη ενός αποκλεισμένου από τη σχιζοφρένεια μυαλού στις δαιδαλώδεις διαδρομές του έρωτα, της ζήλειας, του τρόμου και του φόνου. Λακωνικός και συγχρόνως σπαρακτικός, ο Σκορομπογκάτοφ καταδύεται στα βάθη του πόνου των βασανισμένων ηρώων του σε ένα σκοτεινό, φρικιαστικό περιβάλλον. Είναι το πρώτο βιβλίο του. Γράφτηκε το 1991 και έχει κερδίσει το Βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος του ρωσικού λογοτεχνικού περιοδικού «Γιούνοστ».

Σελ. 160, τιμή: 10 ευρώ
Στα δίχτυα του Μάττο.

Μια υπόθεση για τον αρχιφύλακα Στούντερ

Friedrich Glauser

Μτφ. γιαννη καλιφατιδησ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

Ο Στούντερ, αρχιφύλακας της αστυνομίας της Βέρνης, καλείται να διερευνήσει την εξαφάνιση του διευθυντή του ψυχιατρείου αλλά και την απόδραση ενός παιδοκτόνου. Γραμμένο το 1936 όταν η παραφροσύνη του ναζισμού απλώνει τα δίχτυα της στην Ευρώπη το βιβλίο του Φρίντριχ Γκλάουζερ καθιέρωσε τον ελβετό δημιουργό, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ψυχιατρεία και σε φυλακές εξαιτίας του εθισμού του στη μορφίνη, ως έναν από τους πρώτους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Μάλιστα, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για συγγραφείς γερμανόφωνης αστυνομικής λογοτεχνίας φέρει το όνομά του (Βραβείο Γκλάουζερ).

Σελ. 424, τιμή: 17,80 ευρώ

Ο άνθρωπος που έμοιαζε με δολοφόνο

Matti Rönkä

Μτφ. μαρια μαρτζουκα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο πρώτο από τα έξι βιβλία με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Βίκτορ Κάρπα του βραβευμένου φινλανδού συγγραφέα υπάρχουν όλα τα στοιχεία ενός συναρπαστικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αναζητώντας την εξαφανισμένη Σίριε Λάρσον, ο Κάρπα βρίσκεται μπλεγμένος σε δουλειές εσθονών λαθρεμπόρων και ρώσων κατασκόπων, που κανείς δεν ξέρει για ποιον δουλεύουν πραγματικά. Πρώην σοβιετικός κατάσκοπος και ο ίδιος, αθλητής και προπονητής, άνθρωπος ψυχρός σαν τον πάγο, Ρώσος στη Φινλανδία και Φινλανδός στη Ρωσία, ο Κάρπα νιώθει ξένος και στις δύο πατρίδες του.

Σελ. 224, τιμή: 12,99 ευρώ

Ο πέμπτος μάρτυρας

Michael Connelly

Μτφ: γιαννησ σπανδωνησ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

Λόγω κρίσης, ο Μίκι Χόλερ έχει στραφεί σε υποθέσεις κατασχέσεων. Οταν όμως η Λίζα Τράμελ, μία από τις καινούργιες πελάτισσές του, συλλαμβάνεται για τον φόνο του τραπεζίτη που εκείνη κατηγορούσε ότι προσπαθεί να της πάρει το σπίτι, ο δικηγόρος με τη Λίνκολν ξαναβρίσκεται στο στοιχείο του. Με το νέο δικαστικό θρίλερ του, ο αμερικανός συγγραφέας των μπεστ σέλερ Μάικλ Κόνελι κλιμακώνει την αγωνία κορυφώνοντας την πλοκή ε ένα φινάλε που ξαφνιάζει.

Σελ. 480, τιμή: 8,70 ευρώ

Στον τάφο κάποιου άλλου

Ian Rankin

Μτφ. βασια τζανακαρη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο επιθεωρητής Ρέμπους επιστρέφει θριαμβευτικά. Για τους φανατικούς του είδους η επανεμφάνιση ενός από τους κορυφαίους ήρωες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας είναι το γεγονός της χρονιάς. Αφού υποχρεώθηκε να συνταξιοδοτηθεί, ο Ρέμπους ασχολείται πλέον ως ιδιώτης με άλυτες υποθέσεις μαζί με άλλους συνταξιούχους επιθεωρητές. Πεισματάρης και αναρχικός μπαίνει και πάλι στα βαθιά και αντιπαρατίθεται με τους πάντες, ακόμα και με την παλιά του συνεργάτιδα, τη Σίβον Κλαρκ. Γιατί το μόνο που θέλει είναι να αποκαλύψει την αλήθεια.

Σελ. 480, τιμή: 16,60 ευρώ

Το κυνήγι του θησαυρού

Andrea Camilleri

Μτφ. φωτεινη ζερβου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Ο Μονταλμπάνο, ο ήρωας του πιο πολυδιαβασμένου ιταλού συγγραφέα, για να διασκεδάσει την πλήξη του στο αστυνομικό τμήμα της φανταστικής πόλης Βιγκάτα διαβάζει ένα μυθιστόρημα του Σιμενόν και ξεφυλλίζει αφηρημένος παλιά τεύχη του περιοδικού «Ντομένικα ντελ Κοριέρε». Η δράση θα αρχίσει όταν δύο ηλικιωμένοι θρησκόληπτοι, αδελφός και αδελφή, που μέσω της μοναδικής ενασχόλησής τους με τις προσευχές και την εκκλησία έχουν οδηγηθεί στην τρέλα, παίρνουν φανατισμένοι τα όπλα. Ο Καμιλέρι αφοσιώθηκε στο γράψιμο μετά τα εξήντα, έγινε όμως αμέσως εκδοτικό φαινόμενο.

Σελ. 320, τιμή: 10,90 ευρώ

Φωνές

Arnaldur Indridason

Μτφ. νικη προδρομιδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μέσα στον εορταστικό χαμό των Χριστουγέννων, σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο της ισλανδικής πρωτεύουσας που όμως πίσω από την καθώς πρέπει πρόσοψη κρύβει πολλές αμαρτίες, γίνεται ένα στυγερό έγκλημα. Ο επιθεωρητής Ετλεντουρ καλείται να βρει τι οδήγησε στον φόνο του ντυμένου Αϊ-Βασίλη πορτιέρη που φέρει πολλές μαχαιριές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί τη δύσκολη σχέση με την κόρη του. Ο Ιδρίδασον, ένας από τους κορυφαίους του σκανδιναβικού νουάρ, στήνει με μαεστρία ένα κλασικό μυστήριο και ταυτόχρονα ένα πολύ ευφυές και συναισθηματικό βιβλίο.

Σελ. 392, τιμή: 15,50 ευρώ

Διπλή παγίδα

William Landay

Μτφ. ΓΙωργοσ μπαρουξησ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Είναι το δεύτερο βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, αλλά το πρώτο που έγραψε, για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε από τη Βρετανική Ενωση Συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας με το Βραβείο Dagger καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Ενας ντετέκτιβ πέφτει νεκρός όταν η αστυνομία προσπαθεί να εισβάλει σε ένα διαμέρισμα της Βοστώνης, που είναι κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Δέκα χρόνια αργότερα το πτώμα του εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση βρίσκεται πεταμένο σε μια λίμνη. Επειτα από μια πλοκή γεμάτη δράση ο Λάντεϊ οδηγεί την ιστορία του σε ένα φινάλε που σοκάρει.

Σελ. 504, τιμή: 17,40 ευρώ

Ρόζα

Jonathan Rabb

Μτφ. ρηγουλα γεωργιαδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

Μια συναρπαστική ιστορία συνωμοσίας και βαρβαρότητας που διαδραματίζεται στο Βερολίνο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γραμμένη από τον αμερικανό Τζόναθαν Ραμπ. Η εξέγερση των Σπαρτακιστών πνίγεται στο αίμα, ενώ ο αστυνομικός επιθεωρητής Νικολάι Χόφνερ βρίσκεται στα χνάρια ενός κατά συρροήν δολοφόνου που σκοτώνει γυναίκες από τις φτωχογειτονιές του Βερολίνου με τελετουργικό τρόπο, χαράσσοντας πανομοιότυπα σημάδια στην πλάτη τους. Ωσπου, μια ημέρα ανακαλύπτει και το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, που έχει τις ίδιες χαρακιές στην πλάτη.

Σελ. 560, τιμή: 18 ευρώ

Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει

Nele Neuhaus

Μτφ. τεο βοτσοσ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Στο καινούργιο μπεστ σέλερ της γερμανίδας Νέλε Νοϊχάους πρωταγωνιστεί και πάλι το δίδυμο των αστυνομικών Πία Κίρχοφ και Ολιβερ φον Μπόντενσταϊν, οι οποίοι αυτή τη φορά καλούνται να διαλευκάνουν ένα μυστηριώδες τροχαίο. Η Ρίτα Κράμερ έπεσε από μια γέφυρα πεζών στον αυτοκινητόδρομο και ένας μάρτυρας ισχυρίζεται ότι είδε κάποιον να τη σπρώχνει στο κενό. Εντεκα χρόνια πριν ο γιος της είχε καταδικαστεί για την εξαφάνιση δύο κοριτσιών, στο χωριό της Κράμερ όμως οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα τείχος σιωπής.

Σελ. 552, τιμή: 16,50 ευρώ

Μόνο οι αθώοι υποφέρουν

Rachel Abbot

Μτφ. χρηστοσ καψαλησ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Ο επιθεωρητής Τομ Ντάγκλας είναι βέβαιος ότι ο δολοφόνος του φιλάνθρωπου Χιούγκο Φλέτσερ, που εμπλέκεται σε τράφικινγκ γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη και έχει βρεθεί νεκρός, γυμνός και δεμένος με μεταξωτά μαντίλια στο σπίτι του στο Λονδίνο, είναι γυναίκα. Η καταιγιστική δράση και οι ανατροπές στην αστυνομική έρευνα μπλέκονται με τα συναισθήματα και τα μυστικά της προσωπικής ζωής των ηρώων, στο ψυχολογικό θρίλερ της Ρέιτσελ Αμποτ που αρχικά κυκλοφόρησεμόνο ηλεκτρονικά και υπήρξε το πιο εμπορικό e-book του 2012.

Σελ. 592, τιμή: 18 ευρώ

Το σημάδι του Μεσημβρινού

Lorenzo Silva

Μτφ. κλεοπατρα ελαιοτριβιαρη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει από λογοτεχνία και ποίηση μέχρι μελέτες και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ο ισπανός συγγραφέας απέδειξε ότι είναι επίσης μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος. Στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστές το δίδυμο των αστυνομικών ερευνητών Ρουμπέν Μπεβιλάκουα και Βιρχίνια Τσαμόρο, το οποίο κατέκτησε τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση στην Ισπανία, η πλοκή εκτυλίσσεται στην Καταλωνία. Οταν ένας συνταξιούχος αστυνομικός βρίσκεται κρεμασμένος από μια γέφυρα, την έρευνα αναλαμβάνει ο Μπεβιλάκουα που υπήρξε παλιός φίλος και μαθητής του.

Σελ. 416, τιμή: 15,99 ευρώ

Αφρισμένα νερά

Donna Leon

Μτφ. ερρικοσ μπαρτζινοπουλοσ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Ο επιθεωρητής Γκουίντο Μπρουνέτι, ο διάσημος χαρακτήρας της αμερικανίδας συγγραφέως Ντόνα Λεόν που είναι εγκατεστημένη στη Βενετία, είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Μαφίας. Στο παλάτσο της διάσημης σοπράνο Φλάβιας Πετρέλι η φίλη του Μπρουνέτι, αρχαιολόγος Μπρετ Λιντς δέχεται άγρια επίθεση και μια ξεκάθαρη απειλή και ενώ τα αφρισμένα νερά απειλούν και πάλι τη Βενετία, στο Παλάτι του Δόγη, το σημαντικότερο μουσείο της πόλης, ανακαλύπτεται το πτώμα ενός άνδρα.

Σελ. 374, τιμή: 8,50 ευρώ

Κινέζικοι ψίθυροι

Arne Dahl

Μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το πιο πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Σουηδού Αρνε Νταλ που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας, συνδυάζει διεθνείς δολοπλοκίες, κατασκοπεία, σασπένς με την καλή γραφή. Η ομάδα Opcop, ένα νέο μυστικό τμήμα της Europol με έδρα τη Χάγη, ανακαλύπτει ότι υποθέσεις φαινομενικά άσχετες, όπως το πτώμα μιας γυναίκας που έχει βασανιστεί σε ένα λονδρέζικο πάρκο τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής του G20, ένας κινέζος ακτιβιστής που σβήνει στα χέρια ενός μέλους της Opcop, μια έρευνα για παιδική πορνογραφία στη Στοκχόλμη, στην πραγματικότητα συνδέονται μεταξύ τους.

Σελ. 624, τιμή: 19 ευρώ