Νέα ντοκουμέντα – αποκαλυπτήρια για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως της δημοσιότητας και προστίθενται στον κύκλο των αποδεικτικών μέσων που αξιολογούν οι δικαστικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την ενδεχόμενη αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και με άλλες αξιόποινες πράξεις.

Το στοίχημα, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα… άδυτα της δικογραφίας, για τις δύο δικαστικές λειτουργούς, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, είναι να κολλήσουν τα κομμάτια από το νέο υλικό με τα ήδη υπάρχοντα στη δικογραφία καθοριστικά στοιχεία για την ποινική αξιολόγηση των κατηγορουμένων.

Και αυτά δεν είναι άλλα από: δεκάδες καταθέσεις όλων όσοι έχουν παρελάσει από το ανακριτικό γραφείο στο Εφετείο της Αθήνας, μαρτυρίες θυμάτων που έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένα πρόσωπα από τη «δεξαμενή» της Χρυσής Αυγής ως δράστες βαρύτατων εγκληματικών πράξεων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον προφυλακισμένο Γιώργο Ρουπακιά, η εξέταση πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, που είτε επωνύμως είτε υπό καθεστώς προστασίας αποφάσισαν να μιλήσουν στις Aρχές και να δώσουν στοιχεία για την αξιόποινη δράση της οργάνωσης, τηλεφωνικές συνομιλίες και τα μηνύματα μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, αλλά και οι ίδιες οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν απαρνηθεί ακόμα και την ίδια τους την ιδεολογία.

Το κατηγορητήριο μέχρι τώρα περιλαμβάνει μόνο το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, από το «κούμπωμα» των στοιχείων που έχουν περάσει από το μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ασφάλειας, όπως όλα δείχνουν θα ανοίξει νέος κύκλος ποινικών διώξεων στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν και πάλι βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Το πρώτο δείγμα γραφής εξάλλου προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν δώσει οι ανακριτές – πρόεδροι Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας, οι οποίοι με έγγραφό τους προς τη Βουλή, όταν ζητούσαν την άρση της ασυλίας για τους βουλευτές Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα και Π. Ηλιόπουλο (σ.σ. απολογούνται στις 11 Ιανουαρίου 2014) είχαν επισημάνει πως με βάση τα πρώτα κιόλας στοιχεία προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης προπαρασκευαστικών πράξεων κατάλυσης του πολιτεύματος.

Αυτό που μένει τώρα να διαπιστωθεί είναι αν το συγκεκριμένο αδίκημα ή κάποιο άλλο στοιχειοθετείται επί τη βάση των νέων δεδομένων που έχουν προστεθεί στη δικογραφία.

Μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών αρχείων που κατασχέθηκαν από τις Αρχές αφορούν ομιλίες του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχουν πλέον μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για ποινική αξιολόγηση.

Σε μια από αυτές ο Ν. Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος στο ακροατήριό του ξεκαθαρίζει ότι «δεν πιστεύω σε εκλογές».

«Θα φτάσουμε ώς τις εκλογές. Θα υπάρχουν τα ψηφοδέλτιά μας σε κάθε εκλογικό τμήμα για να εκφραστεί ο λαός. Οχι πως πιστεύω σε εκλογές. Για να το ξεκαθαρίσω, να μην παριστάνω το δημοκράτη, γιατί υποκριτής δεν είμαι. Εντάξει… Αλλά αυτόν τον τρόπο έχουμε τώρα να πολεμήσουμε, αυτόν θα χρησιμοποιήσουμε. Θα φτάσουμε στις εκλογές και το βράδυ των εκλογών, ίσως γι’ αυτούς να είναι μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη».

Την ίδια μέρα ο Ν. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για ενδεχόμενη «προβοκάτσια» λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο: «… Τι το καλύτερο θα ήταν γι’ αυτούς μία προβοκάτσια, ένας Μπρέιβικ (σ.σ. πρόκειται για τον Νορβηγό Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δολοφονώντας εν ψυχρώ 77 ανθρώπους), να τρελαθεί κάποιος και σκοτώσει 5-6, να τον χρεώσουν στη Χρυσή Αυγή, να τελειώσουν με τη Χρυσή Αυγή. Ε, λοιπόν όχι, θα έχουμε υπομονή, θα πολεμήσουμε, θα κρατήσουμε τα νεύρα μας γερά και θα νικήσουμε».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η άποψη του κατηγορούμενου αρχηγού της Χρυσής Αυγής για τον λαό, τραβώντας βέβαια μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους άλλους και τους δικούς του ψηφοφόρους. «… Την αξίζουμε ίσως αυτήν τη δυστυχία. Οχι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, που ήμασταν πάντα συνειδητοί εθνικιστές, αλλά όλοι αυτοί, ο όχλος που βρίσκεται επί 37 χρόνια, σαν ζώα και ψηφίζανε τους ίδιους διαφθορείς, τους ίδιους αυτούς που ξεπουλούσαν πατρίδα. Οσο θυμάμαι τη νύχτα των Ιμίων, το 1996, τα όσα έγιναν με τον Πάγκαλο, που έλεγε να πάρει ο αέρας τη σημαία και θυμάμαι ότι μόλις 6, 7, 8, 9 μήνες για την ακρίβεια γινόντουσαν εκλογές, εκλογές… Και ο ελληνικός λαός ποιον έβγαλε πρωθυπουργό; Τον Σημίτη, τον προδότη, αυτόν που πρόδωσε τα Iμια, που είπε ευχαριστούμε τους Αμερικάνους. Ετσι λοιπόν δίκαια τα όσα συμβαίνουν από μία πλευρά…».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του στους ανακριτές. Και όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τη φράση του «αισθανόμαστε άβολα στη Βουλή», περιορίστηκε να πει πως ουσιαστικά αυτή αφορούσε τις «δεκάδες υβριστικές αναφορές σε μας χωρίς την οφειλόμενη από το Προεδρείο παρέμβαση προστασίας μας», όπως και το γεγονός «ότι κατά την άποψή μας με τρόπο παράνομο αφαιρέθηκε η δυνατότητα ως πέμπτο κόμμα της Βουλής να διαθέτουμε αντιπρόεδρο».

«Νομιμόφρων»

Μέσα από το κείμενο της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου προκύπτει ότι… καταδικάζει όλα τα επεισόδια υποστηρίζοντας ότι αυτό που διακηρύσσει δημόσια η Χρυσή Αυγή είναι «αυστηρή τήρηση του νόμου προς κάθε κατεύθυνση».