Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, η πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300, την οποία εκτέλεσε η 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013».

Τη δοκιμή παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος ομόλογός του Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Θανάσης Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βαγγέλης Τουρνάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης.

Στην πρόσκληση να παρακολουθήσουν τη βολή ανταποκρίθηκαν επίσης επτά βουλευτές, καθώς και 22 Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Με αφορμή την πετυχημένη βολή, πολλά χρόνια μετά την εγκατάσταση στην Κρήτη των πυραύλων S-300 (αρχικός προορισμός των οποίων ήταν η Κύπρος) ο Αρχηγός ΓΕΑ απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στο προσωπικό της 11ης ΜΚΒ, αναφέροντας ότι:

«Σήμερα, μετά από 15 χρόνια, εκτελέσατε την πρώτη - πειραματική βολή του Οπλικού Συστήματος S-300 με τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα επάνω σας, δηλαδή υπό συνθήκες αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Σας συγχαίρω για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή σας. Μας κάνετε όλους υπερήφανους»

Στα πλαίσια της βολής, μίλησαν οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φώτης Φωτίου.

Οι ομιλίες των δύο υπουργών Αμυνας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρώτα από όλα να πω κάτι που νομίζω εκφράζει όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ. Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι, και θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου προς όλους εκείνους που όλο αυτό τον καιρό προετοίμασαν αυτή τη δοκιμαστική βολή ενός οπλικού συστήματος που μέχρι τώρα δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη.

Θυμήθηκα σήμερα, μιλώντας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πώς ξεκίνησε αυτό που ζήσαμε σήμερα εδώ στην Κρήτη, ήταν την προηγούμενη φορά, που ήμουν πάλι στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όταν με επισκέφτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, και μου περιέγραψε πρώτα από όλα αυτό το σύστημα και ρώτησε κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή την δοκιμαστική βολή.

Το πράσινο φως δόθηκε και σήμερα είδαμε το αποτέλεσμα.

Εδώ σε αυτό τον χώρο βρίσκεται και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Και αυτό έχει τη δική του σημειολογία και τη δική του αξία. Τον καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι μοιράστηκε και αυτός μαζί μας αυτά τα αισθήματα περηφάνιας αλλά αισθάνθηκε από κοντά την ικανότητα του εθνικού αμυντικού μας συστήματος το οποίο διασφαλίζει και την ακεραιότητα της χώρας μας και την ανεξαρτησία της αλλά και είναι ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της.

Σήμερα, παρακολουθώντας μαζί με όλους σας τη φάση αυτή της άσκησης «Λευκός Αετός 2013», νιώθω τη σιγουριά ότι η φύλαξη των συνόρων μας και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας είναι σε ικανότατα χέρια.

Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης δείχνει ξεκάθαρα ότι παρά τους δύσκολους και πιεστικούς δημοσιονομικούς καιρούς, το στρατιωτικό προσωπικό γνωρίζει πώς θα φέρει σε πέρας την αποστολή του για την Άμυνα της χώρας.

Η φάση αυτή της άσκησης, υπήρξε πράγματι εντυπωσιακή. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί δείξατε την προσοχή, την ετοιμότητα, την άρτια προπαρασκευή και την υπευθυνότητα που απαιτεί μία άσκηση και μία βολή από ένα οπλικό σύστημα τέτοιου μεγέθους.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν πλήρως τους κόπους που καταβάλατε και τα συμπεράσματα, συνάμα δε και διδάγματα, να είστε βέβαιοι ότι θα αποβούν ιδιαίτερα πολύτιμα για τη συνέχεια.

Για άλλη μία ακόμα φορά επιβεβαιώσατε σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του Στρατεύματος και τη δυνατότητα να προασπίσετε τον εθνικό μας χώρο και τα Εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.

Αλλά και οι πολίτες, που είχαν την τύχη να βρεθούν σήμερα εδώ ανάμεσά μας και δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και την φιλοξενία τους στα στρατευμένα μας παιδιά, αντελήφθησαν ότι τα χρήματα που διαθέτει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για την Άμυνα πιάνουν πραγματικά τόπο.

Οι σημερινές άριστες εντυπώσεις από την άσκηση μού υπαγορεύουν να διαβεβαιώσω όλους, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων ότι και εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής και της δικής μας ευθύνης απέναντί σας.

Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, το γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό ως Κυβέρνηση -σε συνεργασία πάντοτε με τη στρατιωτική ηγεσία- να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, δυστυχώς με περικοπές.
Το ότι κρατάμε το Εθνικό αμυντικό σύστημά μας όρθιο είναι ένα σπουδαίο, μεγάλης αξίας επίτευγμα. Αλλά τούτο είναι πρωταρχικής σημασίας ειδικά σε περιόδους σαν και αυτές που διανύουμε τώρα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Έχει διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε διερχόμαστε δύσκολες στιγμές κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως, να απεργάζονται τα δικά τους σχέδια. Να γνωρίζετε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε κανένα.

Η πλήρης επιτυχία της άσκησης στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά στην εποχή μας, στην εποχή των μεγάλων, απότομων δραματικών αλλαγών και ειδικά στην περιοχή μας η οποία διανύει περίοδο ρευστότητας και αβεβαιότητας, και αναφέρομαι και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Είχαμε σήμερα κοντά μας τους Ακολούθους Άμυνας σχεδόν όλων των πρεσβειών στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι αντελήφθησαν και αυτοί πόσο ικανό είναι το αποτρεπτικό μας σύστημα και πόσο ισχυρές και αξιόπιστες είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα όσα παρακολουθούν τον τελευταίο καιρό και με την εδώ δοκιμαστική βολή των S-300 αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις ασκήσεις που παρακολούθησαν, ότι όλα αυτά είναι βεβαίως στην υπηρεσία του βασικού μας στόχου, να προασπίζουμε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας αλλά και στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτές οι ασκήσεις δεν στέλνουν μηνύματα απειλής. Στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Εθνικό μας αμυντικό σύστημα είναι όρθιο, πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών ιδανικών του ανθρώπινου και παγκόσμιου πολιτισμού.

Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερα αυτή τη στιγμή, θα ήθελα αυτό το μήνυμα να πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα αισθήματα υπερηφάνειας γι’ αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν σας κρύβω ότι όλο αυτό τον καιρό κι εμείς παρακολουθούσαμε την προετοιμασία έχοντας την αγωνία του αποτελέσματος.

Να συγχαρώ και πάλι όσους δούλεψαν για να φτάσουμε εδώ. Να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες είναι όρθια, υπερήφανη, πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί στη διεθνή της αποστολή και στο διεθνή σταθεροποιητικό και σταθερό της ρόλο αλλά και οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς ασφαλείς και η Πατρίδα μας, σίγουρα.

Ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας που σήμερα, για μια ακόμη φορά, στην αποστολή αυτή συμμετέχουν συνάδελφοι βουλευτές από τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή την ώρα αισθάνονται πέρα και μακριά από τις όποιες μικρές ή μεγάλες πολιτικές διαφορές ότι αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την Πατρίδα αλλά και το κοινό χρέος μας να κρατήσουμε αυτή τη χώρα αυτούς τους δύσκολους καιρούς όρθια, υπερήφανη, αξιοπρεπή και ισχυρή.

Αυτό το μήνυμα ισχύος έστειλε σήμερα η Ελλάδα. Αυτό δηλώνει η παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή το βαθύτερο νόημα στην πράξη της Εθνικής ομοψυχίας και ενότητας. Και προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ένα εγκάρδιο συγχαρητήριο μήνυμα για τον εξαίρετο τρόπο που αυτόν τον καιρό στις δύσκολες στιγμές διοικούν το Στράτευμα.

Εύχομαι να ζήσουμε και άλλες παρόμοιες στιγμές όπου το χρειαζόμαστε για να χαλυβδώνεται το φρόνημά μας και να εκπέμπουμε αυτά τα μηνύματα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους και πάλι».

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ: «Με αισθήματα υπερηφάνειας παρακολούθησα σήμερα αυτή την εκπληκτική, δοκιμαστική βολή ενός αξιόπιστου οπλικού συστήματος.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το πυραυλικό σύστημα αγοράστηκε αρχικά από την Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα από συμφωνία με την Ελλάδα κατέληξε στην Κρήτη όπου και εγκαταστάθηκε. Και πρόκειται, όπως έχετε δει, για ένα πολύ αξιόπιστο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και με ποσοστά ευστοχίας.

Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να παρακολουθήσω αυτή την εντυπωσιακή βολή αυτού του συστήματος το οποίο βάζει και τέλος σε κάποιες φημολογίες ότι ήταν σε αχρηστία. Και αποτελεί πλέον και το έχουμε δει σήμερα ένα ισχυρό χαρτί στην επιτήρηση και προστασία του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν για τον ελληνισμό εγγύηση για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του. Αλλά σίγουρα όπως έχει πει και ο Υπουργός, εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το μήνυμα σήμερα είναι σαφές, παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός με ορθή στρατηγική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μέσων μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μπορούμε να εγγυηθούμε τα εθνικά συμφέροντα τα οποία θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ διότι άπτονται της αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ύπαρξής μας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, συγχαρητήρια στον Υπουργό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από