Ελλιπέστατο χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τονίζοντας πως καταδικάζει τα ΑμεΑ στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

«Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, μετά από τρία και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους.

«Το νέο νομοσχέδιο για ακόμη μία φορά δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του», συμπληρώνεται.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι «τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

«Εκτός μένουν εξαρχής άτομα με βαριές αναπηρίες, ήτοι εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ., με ποσοστό 67%. Προστατεύεται μόνο μια μικρή κατηγορία: άτομα με αναπηρία άνω του 80% και εφόσον πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια», συνεχίζει.

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά την τροποποίηση του ν/σ με την αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 7, με έκπτωση 100% επί του ΕΝΦΙΑ για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους με ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και 50% έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και άνω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από