Ο Λάρι Φινκ είναι προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια συγκαταλέγεται στους «διαμορφωτές» των παγκόσμιων αγορών με πρωτοβουλίες που τον έχουν κατά καιρούς καταστήσει στόχο κριτικής. Από το 1988 που ο Φινκ ίδρυσε την BlackRock - ως θυγατρική εταιρεία χρηματοπιστωτικής διαχείρισης της Blackstone - μέχρι και σήμερα η επενδυτική φίρμα μετατράπηκε στον μεγαλύτερο επενδυτή του κόσμου, με ενεργητικό 15 τρισ. δολάρια και συμμετοχές σε αγορές, μετοχών, παραγώγων, εμπορευμάτων, αλλά και ομολόγων σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του «Economist» η BlackRock διαθέτει μερίδιο σχεδόν σε κάθε μεγάλη εισηγμένη εταιρεία, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως, και εκτιμάται ότι κατέχει το 7% των παγκόσμιων μετοχών, ομολόγων και δανείων.
Η «δύναμη πυρός» της BlackRock είναι τα μοντέλα ανάλυσης που έχει αναπτύξει και οι αξιολογήσεις της, που της επιτρέπουν να «διαισθάνεται» άμεσα τους επενδυτικούς κινδύνους αλλά και να βρίσκει λύσεις σε σύνθετα οικονομικά ζητήματα, συμβουλεύοντας έτσι κυβερνήσεις, τράπεζες και επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η υπερδραστήρια στην αγορά ενυπόθηκων δανείων αμερικανική εταιρεία όχι μόνο ξεφορτώθηκε εγκαίρως το «τοξικό» ενεργητικό της και ξεγλίστρησε επιδέξια από την οικονομική διολίσθηση που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman Brothers, αλλά ήταν σε θέση να παρέχει πολύτιμες συμβουλές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ οι οποίες συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας μετά την κρίση του 2008.
Η BlackRock Solutions, θυγατρική της BlackRock, αποτελεί σήμερα την πλέον έγκυρη εταιρεία αναλύσεων διεθνώς, αλλά και την πλέον ακριβοπληρωμένη. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος των δύο διαγνωστικών εκθέσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, κόστος που καλύφθηκε από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.
Πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι η BlackRock Solutions δεν είναι επενδυτική τράπεζα αλλά συμβουλευτική φίρμα, και ως εκ τούτου δεν έχει συμφέροντα που θα την καθιστούσαν ανταγωνίστρια των ιδρυμάτων που ελέγχει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από