Η απόφαση του ινδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να επαναφέρει ένα άρθρο του ποινικού κώδικα από τον 19ο αιώνα και να απαγορεύσει το ομοφυλοφιλικό σεξ αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για την Ινδία» και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η Ναβί Πιλάι κάλεσε την Ινδία, την πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου, «να επανεξετάσει» την απόφαση. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε την Τετάρτη απόφαση που είχε εκδοθεί το 2009 από ένα κατώτερο δικαστήριο και με την οποία είχε αποποινικοποιηθεί το ομοφυλοφιλικό σεξ.

«Η απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ από την Ινδία παραβιάζει ένα σύμφωνο - ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επικυρωθεί από την ίδια τη χώρα» σημείωσε η Πιλάι, σε δήλωση που εκδόθηκε από τη Γενεύη.

«Η ποινικοποίηση ιδιωτικής, συναινετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και στην ισότιμη μεταχείριση που καθιερώνονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο η Ινδία έχει επικυρώσει», ανέφερε η αξιωματούχος του ΟΗΕ και προσέθεσε: «Η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για την Ινδία και ένα πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνον η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να αλλάξει τον νόμο, θεωρώντας πως το Πρωτοδικείο του Δελχί υπερέβη τις εξουσίες του με την απόφαση που έλαβε το 2009.

Το άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα απαγορεύει «το παρά φύσιν σεξ», διατύπωση που ερμηνεύεται ότι εννοεί το ομοφυλοφιλικό σεξ. Το άρθρο αυτό χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, το 19ο αιώνα!

Η Πιλάι αναφέρει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει μια μακρά και υπερήφανη ιστορία υπεράσπισης και επέκτασης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια θλιβερή παρέκβαση απ' αυτή την παράδοση».

Η αρμοστής εκφράζει την ελπίδα το δικαστήριο να συμφωνήσει να επανεξετάσει την υπόθεση ενώπιον μίας μεγαλύτερης σύνθεσης δικαστών.

Αυτή η θεσμική διαδικασία θα δώσει την ευκαιρία στους δικαστές να επανεξετάσουν αν στην αρχική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθησαν επαρκώς υπόψη όλα τα σχετικά επιχειρήματα, προσθέτει η Πιλάι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από