Παγώνει το σχέδιο για ανατύπωση μίας νέας ακαδημαϊκής έκδοσης του ιδεολογικού μανιφέστου του ναζισμού, του περιβόητου βιβλίου «Ο Αγών μου» («Mein Kampf») του Αδόλφου Χίτλερ, όπως ανακοίνωσε το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας, κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Χίτλερ από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει απαγορεύσει κάθε επανέκδοση. 

Ωστόσο τα δικαιώματα του «Mein Kampf» λήγουν στο τέλος του 2015, δηλαδή 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ.

Η Βαυαρία σχεδίαζε για εκείνη την περίοδο να προχωρήσει στην ανατύπωση μιας νέας έκδοσης του κειμένου, που θα εμπεριείχε κριτικό σχολιασμό από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας που εδρεύει στο Μόναχο (IfZ).

«Οι πολυάριθμες συζητήσεις που είχαμε με θύματα του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους μας έδειξαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανατύπωσης των αισχρών αυτών κειμένων θα προκαλούσε τεράστιο πόνο» δήλωσε ο υπουργός Επιστημών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Βαυαρία θα συνεχίσει να λαμβάνει νομικά μέτρα ενάντια σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να δημοσιεύσει ακόμη και αποσπάσματα από το βιβλίο, προσθέτοντας επίσης ότι το κρατίδιο θα ζητήσει από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει τη λύση στην επερχόμενη εκπνοή των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η τοπική κυβέρνηση είχε επενδύσει περισσότερα από 500.000 ευρώ στην προετοιμασία της ακαδημαϊκής επανέκδοσης, επεσήμαναν μέλη του Ινστιτούτου σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το Ινστιτούτο, παρ' όλ' αυτά, θα συνεχίσει να εργάζεται στην έκδοση με τον κριτικό σχολιασμό.

Η ισραηλιτική κοινότητα της Γερμανίας υποδέχθηκε θερμά την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η επανέκδοση.

«Η ελεεινή προσπάθεια του Χίτλερ ξεχειλίζει από μίσος και περιφρόνηση για την ανθρωπότητα» είπε η Σαρλότ Νόμπλοχ, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία.

Οι επικριτές της απόφασης απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αναχρονιστικά, σε μια εποχή που το περιεχόμενο του βιβλίου είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο και ευρέως διαδεδομένο σε άλλες χώρες.

Ο Χίτλερ έγραψε το αυτοβιογραφικό «Ο Αγών μου» στην φυλακή μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προβεί σε πραξικόπημα στο Μόναχο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από