Στη σκιά των εξελίξεων που προέκυψαν μετά την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά της Πρωτοβουλίας των 58 την περασμένη Δευτέρα, αρχίζει το βράδυ της Πέμπτης στον «Κεραμεικό» το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης έκανε έναν απολογισμό της πορείας της Δημοκρατικής Αριστεράς από το 1ο Συνέδριο – που έγινε στον ίδιο χώρο – μέχρι και σήμερα, στους λόγους συμμετοχής και αποχώρησης από την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και στη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες κινήσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το «παρών» στον «Κεραμεικό» είχε δώσει από το απόγευμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, όπως επίσης και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Στον «Κεραμεικό» τη Βουλή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε στην έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, o χαιρετισμός του οποίου είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Αντιλαμβάνεστε πως ο σημερινός χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας τυπικός χαιρετισμός, όχι μόνο γιατί συνυπήρξαμε με τους περισσότερους από εσάς επί δεκαετίες στο ίδιο κόμμα αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλουν να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς».

«Το δικό μας κάλεσμα, για την διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο θα μπορούσαν να συνευρεθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ειλικρινές και είναι σε ισχύ» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τους ΑΝΕΛ εκπροσώπησε ο Γιάννης Γιαννέλης, ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης.

Παρούσες είναι επίσης οι ευρωβουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Αννυ Ποδηματά. Η τελευταία, προσερχόμενη στον χώρο του συνεδρίου δήλωσε πως στηρίζει την Πρωτοβουλία των 58 για έναν ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να στηριχθούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμβαδίζουν με τα καλέσματα της συγκεκριμένης κίνησης».

Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα εκπροσωπεί ο Χρήστος Αηδόνης, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.