Βολές κατά της εκτελεστικής εξουσίας εξαπέλυσαν χθες οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων στη διάρκεια της πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Σημεία αιχμής αποτέλεσαν η ανεξαρτησία των δικαστικών στην πράξη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απονέμουν δικαιοσύνη, η καθυστέρηση στην απονομή της, αλλά και η σύγκριση των αποδοχών βουλευτών και δικαστών ως εκπροσώπων ισόκυρων εξουσιών με βάση το ίδιο το Σύνταγμα.

«Αν συνεχίσει να αδιαφορεί η κυβέρνηση, σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζοντας μοναδικό το φαινόμενο εγκατάλειψης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία. «Δεν αρέσουν στα κόμματα οι ανεξάρτητοι δικαστές» επισήμανε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας συμπλήρωσε πως «μας είναι δυσάρεστο να θυμίζουμε συνταγματικές διατάξεις και τη νομολογία, που χρησιμοποιήσατε άλλωστε για ίδιον όφελος». Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι προχώρησαν στην ψήφιση δυσανάλογων περικοπών για τους δικαστές, φτάνοντας στο 50 -60%, χωρίς να προχωρήσουν σε ανάλογες περικοπές για τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Η κυρία Γιανναδάκη χαρακτήρισε «πρόκληση» τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι οι αποδοχές των βουλευτών δεν μπορούν να μειωθούν γιατί είναι συνδεδεμένες εκ του νόμου με αυτές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού. «Αφήνεται η εντύπωση ότι παίρνουμε τα ίδια. Επιτέλους, να αποφασίσετε τι είδους δικαστές θέλετε», είπε η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Θάνου διευκρίνισε πως ο κ. Μεϊμαράκης την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι η επίμαχη δήλωσή του δεν έχει την έννοια και τη διάθεση αντιπαράθεσης με το δικαστικό Σώμα, τις θέσεις του οποίου ασπάζεται.

Από την πλευρά της, η κυρία Θάνου αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις και τις αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια, αλλά και στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα «σχεδόν καθημερινά όποιος πονηρός διάδικος επιθυμεί αναβολή της υπόθεσής του ή όποιος επιθυμεί, ακόμη και προς διασκέδασή του, να δημιουργήσει αναστάτωση, να κάνει ένα απλό τηλεφώνημα για δήθεν τοποθέτηση βόμβας και αμέσως να γίνεται εκκένωση προς έλεγχο όλου του δικαστικού μεγάρου, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τις αναβολές δικών».

Στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης σε όλες τις εκφάνσεις, από την υλικοτεχνική υποδομή μέχρι την υπεράσπιση του Συντάγματος και της ανεξαρτησίας του έλληνα δικαστή, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας Ιωάννης Γράβαρης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, των Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.

Στην πανδικαστική συγκέντρωση παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Με κρύο και ζέστη

Η Βασιλική Θάνου σχολιάζοντας τις συνθήκες στα δικαστήρια παρατήρησε ότι πολλές φορές οι συνάδελφοί της είναι αναγκασμένοι να ανεβαίνουν στην έδρα χωρίς να υπάρχει καν θέρμανση, ή ψύξη, στην αίθουσα. Συμπτωματικά δε, ούτε στην αίθουσα όπου έγινε η Πανδικαστική υπήρχε χθες θέρμανση!