Τέσσερις χιλιάδες μετανάστες ανακρίθηκαν και σε δεκάδες απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο της έρευνας για τις ταραχές που συγκλόνισαν την πόλη κράτος, τις χειρότερες των τελευταίων τουλάχιστον 40 χρόνων.

Περί τους 3.700 ξένοι εργαζόμενοι ανακρίθηκαν και 176 οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τρεις ακόμη Ινδοί συνελήφθησαν και θα τους απαγγελθούν κατηγορίες εντός της ημέρας, μετά την σύλληψη 24 συμπατριωτών τους χθες και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους, διευκρίνισε η αστυνομία. Οι συλληφθέντες κινδυνεύουν με μέγιστη ποινή κάθειρξης επτά ετών και με μαστιγώσεις για τη συμμετοχή τους στις ταραχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τέο Τσι Χιάν δήλωσε ότι η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες στις περιοχές όπου συχνάζουν οι ξένοι εργαζόμενοι. «Η έρευνα θα συνεχιστεί έως ότου απαγγελθούν κατηγορίες με δικαιοσύνη και αυστηρότητα για όσα βαρύνονται όσοι παραβίασαν το νόμο», τόνισε.

Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στη συνοικία της «Μικρής Ινδίας» συγκλόνισαν την πλούσια οικονομική πρωτεύουσα.

Αντιδρώντας στον θάνατο ενός ξένου εργάτη σε τροχαίο με λεωφορείο, περί τους 400 μετανάστες της ινδικής υποηπείρου έβαλαν φωτιά σε 25 οχήματα, εκ των οποίων 16 ήταν περιπολικά της αστυνομίας. Οι ταραχές προκάλεσαν τον τραυματισμό 39 ανθρώπων, σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην επιτρέψει τα βίαια αυτά επεισόδια να διαταράξουν την πολυεθνοτική αρμονία που η κυβέρνηση θέλει να προωθεί.

Οι ταραχές, οι χειρότερες μετά τις φυλετικές συγκρούσεις του 1969, αναδεικνύουν το κρυμμένο πρόσωπο της πόλης-κράτους, της οποίας ο πλούτος εξαρτάται από τις ομάδες των μεταναστών, κυρίως Ινδοί, που θεωρούν ότι είναι οι αποκλεισμένοι του οικονομικού θαύματος της Σιγκαπούρης.

Περί τους 700.000 ξένοι έχουν άδεια εργασίας στη Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας τις περισσότερες φορές θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και στις δραστηριότητες στη λιμενική ζώνη.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ταραχών, ύστερα από φήμες σύμφωνα με τις οποίες η βία μπορεί να προμηνύει μια επιστροφή στις μαύρες ώρες της Σιγκαπούρης στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που σημαδεύτηκαν από φυλετικές ταραχές.

Μάρτυρες δήλωσαν το αλκοόλ μπορεί να συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό στις ταραχές αυτές.

Οι Κινέζοι στην εθνότητα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Σιγκαπούρης, ακολουθούν οι Μαλαίοι στην εθνότητα και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και μετά οι Ινδοί.