Με ένα κύμα από επαίνους, αναμνήσεις και αναλύσεις της ηγετικής του φυσιογνωμίας, δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο απέτισαν χθες, σε στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ, φόρο τιμής μαζί με δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς στον Νέλσον Μαντέλα, ο αγώνας του οποίου για τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων ενέπνευσε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Γίγαντας της ιστορίας», «τελευταίος μεγάλος απελευθερωτής του 20ού αιώνα» και «άνθρωπος που απελευθέρωσε όχι μόνο τον φυλακισμένο αλλά και τον δεσμοφύλακα», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους, οι οποίοι παρέμειναν στις κερκίδες παρά την καταρρακτώδη βροχή καθόλη τη διάρκεια της τετράωρης τελετής. «Στην αφρικανική παράδοση όταν βρέχει την ώρα της κηδείας σημαίνει ότι οι θεοί καλωσορίζουν τον θανόντα και ότι οι πόρτες του παραδείσου είναι ανοικτές», δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόσα, στενός φίλος του Μαντέλα ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία εκπροσώπων από τουλάχιστον 100 χώρες δείχνει την παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Η βροχή και το ασυνήθιστο για την εποχή κρύο, αλλά και κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατούσε έξω από το στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο, συνέβαλαν στο να μην καταφέρουν πολλοί να φτάσουν εκεί, με αποτέλεσμα στην τελετή για τη μνήμη του Μαντέλα να παραστούν περίπου 50.000 άτομα. Λόγω αυτών των προβλημάτων, με καθυστέρηση κατέφτασαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ που έτυχαν θερμής υποδοχής. Η τελετή αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διεθνών ηγετών στη σύγχρονη ιστορία: τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, πολλοί ευρωπαίοι, αφρικανοί και λατινοαμερικάνοι αρχηγοί κρατών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ. Παρούσες ήταν και δυο από τις συζύγους του Μαντέλα. Η δεύτερη, Γουίνι και η τρίτη, Γκράσα Μασέλ αγκαλιάστηκαν πριν αρχίσει η τελετή υπό τα χειροκροτήματα όσων παρακολούθησαν τη σκηνή. Παρόντες στα θεωρεία των επισήμων εκτός από τους πολιτικούς ήταν και διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Σαρλίζ Θερόν και ο Μπόνο, καθώς και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ. Ο ήχος από τις βουβουζέλες και οι φωνές των συγκεντρωμένων γέμισαν το στάδιο, ενώ πολλοί θυμήθηκαν ότι σαν χθες, πριν από ακριβώς 20 χρόνια ο Μαντέλα μαζί με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ τιμήθηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης για τις προσπάθειές τους να τερματιστεί οριστικά το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Από σήμερα και έως την Παρασκευή η σορός του Μαντέλα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στην Πρετόρια. Η ταφή θα γίνει την Κυριακή στο χωριό του Κούνου.