Με έναν Χίτλερ διασκεδάζει η σημερινή Γερμανία. Αλλά αυτός είναι ένας διαφορετικός Χίτλερ από εκείνον που αιματοκύλησε την Ευρώπη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναστήθηκε στις σελίδες ενός βιβλίου που έγινε μπεστ σέλερ σαν ένας Χίτλερ που ξυπνάει στο σημερινό Βερολίνο, μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα με δήμαρχο που δηλώνει ανοικτά την ομοφυλοφιλία του και μια γυναίκα, την Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας. Ο πρώην δικτάτορας προσαρμόζεται στην εποχή του. Αρχίζει να βιοπορίζεται όπως μπορεί και κάποια στιγμή γνωρίζει κάποιον που ανακαλύπτει τη γνήσια κωμική φλέβα του. Πολύ σύντομα ο Χίτλερ θα ξεκινήσει μια νέα και λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση.

Το μυθιστόρημα του Τίμους Βέρμες έχει ήδη μεταφραστεί σε 28 γλώσσες (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Κοίτα ποιος ήρθε πάλι» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά του στον κινηματογράφο. Το σενάριο υπογράφει ο συγγραφέας του βιβλίου. Οι σινεφίλ θα απολαύσουν σε λίγους μήνες έναν Χίτλερ που γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στο YouTube χάρις στη συμμετοχή του σε ένα τουρκογερμανικό τοκ σόου.

Το μυθιστόρημα του Βέρμες έχει πουλήσει 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα στη Γερμανία παρά τη χλιαρή αν όχι αρνητική υποδοχή που του επεφύλαξε η κριτική. Οπως επισημαίνουν οι βρετανικοί «Τάιμς», η επιτυχία του βιβλίου αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί μπορούν πλέον να γελάνε με τον Χίτλερ και παράλληλα να διατηρούν τον σεβασμό τους για τα εκατομμύρια των θυμάτων του πολέμου.

Ο συγγραφέας είναι 46 ετών, ουγγρικής καταγωγής από πατέρα και γερμανικής από μητέρα. Για να αποδώσει πιστά την άγνωστη κωμική πλευρά του Χίτλερ, ο Βέρμες παρακολούθησε και διάβασε πολλούς λόγους του δικτάτορα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο έγραψε το βιβλίο ήταν η περιέργεια για την αντίδραση της κοινής γνώμης απέναντι σε έναν Χίτλερ που ξυπνάει το 2011 και αναρωτιέται με το γνωστό του ύφος που πού βρίσκεται ο σοβιετικός στρατός. Φυσικά δεν βρίσκει ούτε έναν ρώσο στρατιώτη αλλά ούτε και δείγμα της δικής του στρατιωτικής μηχανής. Και φυσικά εξοργίζεται. Αλλά αυτή τη φορά είναι αστείος.

«Στην αρχή ήταν απλώς διασκεδαστικό, όμως καθώς το έγραφα κατάλαβα ότι ήταν κάτι περισσότερο από αυτό» σημείωνε στη βρετανική εφημερίδα ο Τίμους Βέρμες. «Εχεις κάποιον χωρίς χρήματα που μοιάζει με τον Χίτλερ που είναι ο Χίτλερ. Σου έρχεται να τον υποτιμήσεις όπως είχε υποτιμηθεί το 1920. Ηθελα να δείξω ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να πετύχει και τότε αλλά με διαφορετικό τρόπο».