κράτα τους φίλους σου κοντά, τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά και τους βουλευτές σου όσο γίνεται κοντύτερα. Με αυτή τη λογική κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η συμπολίτευση εισέρχεται σε μια φάση αφανών κινδύνων. Αφανών γιατί η κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της ένα συγκροτημένο μέτωπο. Ερχεται όμως αντιμέτωπη με την απελπισία, την επιπολαιότητα ή τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων βουλευτών, ενώ εκκρεμούν κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις –για τους πλειστηριασμούς ή τον φόρο ακινήτων –μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Είναι το μάθημα Τζάκρη. Η αιφνίδια έξοδος της βουλευτού από τη Βόρειο Ελλάδα ξύπνησε τα κυβερνητικά επιτελεία. Το πολιτικό προσωπικό δεύτερης και τρίτης γραμμής εμφανίζει σημάδια κόπωσης μετά τη νομοθετική υπερπροσπάθεια. Θεωρεί περίπου σίγουρο ότι δεν θα επανεκλεγεί. Αισθάνεται –ειδικά στην περίπτωση βουλευτών της περιφέρειας –από πιο κοντά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές σπέρνουν ζιζάνια. Κάποιοι βουλευτές θα προτιμούσαν να ήταν δήμαρχοι. Δεν χρέωναν στην Τζάκρη ότι ήθελε να κατέβει για τον Δήμο Εδεσσας; Κάποιοι άλλοι ενοχλούνται όταν βλέπουν να γίνονται κεντρικές μεθοδεύσεις για το ποιος θα κατέβει στους δήμους της περιφέρειάς τους χωρίς οι ίδιοι να λαμβάνονται υπόψη.

Ολα αυτά –και μερικά ακόμη –προσπαθεί να προλάβει ο Αντώνης Σαμαράς. Πολιτικός που κινείται με άνεση πάνω, κάτω και πλαγίως, ο Πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή –όχι στην Ολομέλεια αλλά στο κυλικείο και στους χώρους όπου συναθροίζονται οι βουλευτές. Ο λόγος; Να τον βλέπουν και να τους βλέπει. Δηλαδή, εκείνοι να μπορούν να του μιλήσουν και εκείνος να μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία τους και να «διαβάσει» τα πρόσωπά τους. Είναι, ασχέτως των δυσκολιών της συγκυρίας, συνηθισμένη πρακτική. Στη Γαλλία, ας πούμε, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει ένα εβδομαδιαίο πρόγευμα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας που εμφανίζονται εναλλάξ κατά ομάδες. Εκεί, ανάμεσα στα μπριός και τον καφέ κρεμ, γίνονται συζητήσεις και ανταλλάσσονται απόψεις ώστε να μη χαθεί η επαφή.

Παράλληλα με τον Σαμαρά, βουλευτές του ΠαΣοΚ βλέπει –σε τραπεζώματα –και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Εταίρος της ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ έχει συχνά προκαλέσει ανησυχίες για τη συνοχή του στη Βουλή. Επόμενο είναι λοιπόν να επιδιώκει ο πρόεδρός του την επαφή με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Ολα αυτά ιχνογραφούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει χωρίς άλλες απώλειες –άλλωστε τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα –έναν δύσκολο χειμώνα. Και δικαιώνουν μια παλιά αλήθεια. Η κυβερνήσεις οριακής πλειοψηφίας αποδεικνύονται συχνά πιο συνετές από τις κυβερνήσεις ευρείας πλειοψηφίας. Αυτές παρομοιάζονται συχνά με πλουσιόπαιδα που δεν έχουν αίσθηση κινδύνου και κατασπαταλούν την περιουσία που κληρονόμησαν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι, βεβαίως, η κυβέρνηση Παπανδρέου που προέκυψε από τις εκλογές του 2009. Η διαφορά των 10 μονάδων από τη ΝΔ και η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 βουλευτών εξανεμίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο…