Το ένα τρίτο των Γερμανών μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την πατρίδα του οριστικά, αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων GfK.

Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και σκιαγραφεί τις διαθέσεις ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 548 προσώπων, αποκάλυψε ότι το 35% των Γερμανών έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του για μια άλλη χώρα.

Τα δύο βασικότερα κίνητρα που παρέθεσαν οι ερωτηθέντες ήταν ο έρωτας και οι επαγγελματικές ευκαιρίες. Το 35% των γυναικών και το 23% των ανδρών απάντησαν ότι «η αγάπη» αποτελεί το κυριότερο κίνητρο για να φύγουν από την χώρα τους.

Παράλληλα, το 18% των Γερμανών θα άλλαζε για πάντα χώρα παραμονής με γνώμονα τις καλύτερες εργασιακές προοπτικές.

Εκείνοι που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα είναι πιθανότερο να έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν. Το 55% των Βερολινέζων έχει σκεφθεί να φύγει για το εξωτερικό.

Υπάρχει επίσης ένα χάσμα στις απαντήσεις ανάλογα με τις περιοχές: εκείνοι που ζουν στο γερμανικό βορρά δηλώνουν σε μικρότερο ποσοστό ότι έχουν σκεφθεί να μεταναστεύσουν. Στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, για παράδειγμα, το 89% δηλώνει ότι δεν έχει σκεφθεί να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, περίπου 140.000 Γερμανοί είχαν φύγει για το εξωτερικό το 2011.