Να χαμηλώσουν τους τόνους μετά την έντονη αντιπαράθεση στην Κεντρική Επιτροπή επιχείρησαν χθες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την πλευρά της ηγετικής ομάδας όσο και από την πλευρά της μειοψηφίας. Την ίδια στιγμή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την εσωτερική διαμάχη για το νόμισμα εξαπέλυσε η κυβέρνηση, καλώντας ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έγινε συντονισμένα και από τις δύο πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Μηλιός, υπεραμύνθηκαν της στρατηγικής που προωθεί η πλειοψηφία για λύση εντός του ευρώ, αφού, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος στο Τέξας, το αντίθετο θα σημαίνει καταστροφή. Από την άλλη, επίσης κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, που αποτελεί τον κορμό της μειοψηφίας, όπως οι Δημήτρης Στρατούλης και Αλέκος Καλύβης, απέφυγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις αποτελούν συνηθισμένα πράγματα στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως η κίνηση της μειοψηφίας να επισημάνει τις δικές της κόκκινες γραμμές σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη στην Κεντρική Επιτροπή προχθές δεν αντιμετωπίστηκε και τόσο χαλαρά από την ηγεσία του κόμματος. Μπορεί η Κουμουνδούρου να επένδυσε στην τακτική των χαμηλών τόνων την επόμενη ημέρα, όμως οι υψηλοί τόνοι με τους οποίους ο κ. Λαφαζάνης περίπου εγκάλεσε την ηγεσία για απόκλιση από όσα συμφωνήθηκαν στο Συνέδριο, ιδιαίτερα για το νόμισμα, προκάλεσε νευρικότητα και δυσαρέσκεια στην ηγεσία. Αλλωστε ήταν η πρώτη πραγματικά «ζωηρή» συζήτηση που έγινε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ιδρυτικό του Συνέδριο.

Από την άλλη, μπορεί η πλευρά της μειοψηφίας να έδειξε ότι δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί, μιλώντας για «συνηθισμένα πράγματα», όμως στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας υπήρξε εντονότατη δυσαρέσκεια γιατί η «ηγεσία» της μειοψηφίας δεν άσκησε –από την πρώτη στιγμή –κριτική στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Τέξας έναν μήνα πριν. Ωστόσο, στελέχη της μειοψηφίας λένε ότι έγινε σαφές χθες πως η ομάδα Λαφαζάνη δεν επιθυμεί μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος. Η στάση αυτή φάνηκε έντονα από τις χαμηλών τόνων τοποθετήσεις του τύπου «εμείς έχουμε τις δικές μας απόψεις αλλά σεβόμαστε την πλειοψηφία».

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπογράμμιζαν –ακόμη και όταν ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής –ότι «εμείς δεν θα κάνουμε πίσω στις απόψεις μας σε ό,τι αφορά το νόμισμα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις διαφωνίες μας θα τις λέμε εντός των οργάνων. Δεν πρόκειται να δώσουμε αφορμές να χρησιμοποιηθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές από την κυβέρνηση και τους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους».

Οι ισχυρές απόψεις περί επιστροφής στη δραχμή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν έμειναν ασχολίαστες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «κάθε λεπτό που περνάει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επίσημος εκφραστής των θέσεων του κόμματος, αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και αρνείται να τον καρατομήσει».