Στο σκοτάδι ζουν 10.000-15.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, για τους δυνάμει δικαιούχους να τους επανασυνδεθεί το ρεύμα.

Τα στοιχεία αυτά που βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας ανέφερε χθες σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι όλη η διαδικασία επανασύνδεσης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που ωστόσο θεωρείται ακατόρθωτο σύμφωνα με δημάρχους μεγάλων πόλεων.

Παρά τις ενστάσεις δημάρχων μεγάλων πόλεων ότι είναι πρακτικά αδύνατο η καταγραφή των πολιτών που ζουν με κομμένο το ρεύμα να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές, χθες ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθησή του, από τον Βήμα FM, ότι είναι δυνατόν όλη αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθείπριν από τα Χριστούγεννα. «Αν λειτουργήσουν σωστά οι επιτροπές στο επίπεδο κάθε δήμου υπάρχει η δυνατότητα σε δέκα ημέρες να γίνουν 10.000 επανασυνδέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οσα ευάλωτα νοικοκυριά ενταχθούν στη ρύθμιση για δωρεάν ηλεκτροδότηση δεν θα πληρώσουν τέλη επανασύνδεσης, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Τα τζάκια. Παράλληλα ο κ. Μανιάτης δεσμεύθηκε για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης προς τους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, προκειμένου με το μέτρο αυτό να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αντί για τζάκια και ξυλόσομπες ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Ωστόσο, ουσιαστικά η απόφαση αυτή κατευθύνει ευάλωτους καταναλωτές στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να παρακαλούν να έχουμε υψηλούς ρύπους προκειμένου να πληρώνουν μειωμένο ρεύμα! Ετσι, αν για κάποιες ημέρες τα όρια των ρύπων ξεπεράσουν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τότε στον επόμενο λογαριασμό του δικαιούχου θα αφαιρείται η αξία της αντίστοιχης κατανάλωσης ρεύματος για τονδιπλάσιοαριθμό ημερών (πχ αν έχουμε μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση για 5 ημέρες, τότε για 10 ημέρες δεν θα υπολογίζεται το ρεύμα). Πέρυσι για συνολικά δέκα ημέρες οι ρύποι ήταν σε επίπεδα μέχρι 150 μικρογραμμάρια και για 3-4 ημέρες ξεπέρασαν και αυτά τα επίπεδα των 150 μικρογραμμαρίων. Αρα, όπως εκτίμησε ο κ. Μανιάτης, αν φέτος ισχύουν ανάλογες συνθήκες με τις περυσινές, το μέτρο της δωρεάν παροχής ρεύματος θα ισχύσει για 8-10 ημέρες. Το μέτρο αφορά μόνο όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, δηλαδή 470.000 πανελλαδικά.

Μερικά εκατομμύρια

Ο υπουργός όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει το κόστος των παρεμβάσεων μίλησε για μερικά εκατομμύρια ευρώ, αφού – όπως είπε – δεν ξέρουμε σε πόσους από τους «εκτός των τειχών» συνανθρώπους μας θα επανασυνδεθεί το ρεύμα. Εκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου μη τυχόν γίνει εκμετάλλευση του μέτρου από επιτήδειους, κάτι που αποτελεί υπαρκτό ενδεχόμενο αν δεν υπάρξουν αυστηρές δικλίδες.