Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για από κοινού 24ωρη απεργία.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν «τα μέτρα που προωθούνται έχουν σαφέστατη τάση την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Εν τω μεταξύ, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή».

Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών».

Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και η ταμίας του ΠΙΣ Βαρβάρα Ανεμοδουρά, έκαναν λόγο για αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε στο σύστημα να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ την περίθαλψη των πολιτών, με σημαντική μείωση του εργασιακού κόστους των γιατρών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εργασθούν με μισθό 400 ευρώ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των πολιατρείων, σημειώνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο σήμερα, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής. Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές.

Οπως επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνον η διαχείριση της ασθένειας. Σήμερα όπως είπαν οι ομιλητές, οι Έλληνες ασθενείς συναντούν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στο σύστημα περίθαλψης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από