Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική τουριστική αγορά και το real estate, τα δύο δυνατά χαρτιά της χώρας, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που υπέβαλε χθες η κοινοπραξία της αραβικών συμφερόντων AGC, μέσω της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, για το 90% της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Το τίμημα όχι μόνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς (σσ: οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 350-380 εκατ. ευρώ), αλλά και τις προσφορές των δύο άλλων σχημάτων (κατά 90 και 160 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), υποδηλώνοντας την πρόθεση των επενδυτών να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ομίλου της Εθνικής και του ΤΑΙΠΕΔ και, ταυτόχρονα, να μην επιτρέψουν σε άλλους διεκδικητές να τρέφουν ελπίδες.

Το επόμενο τώρα στάδιο για να προχωρήσει η συμφωνία αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να κάνει η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, στην οποία θα συμμετάσχει το Δημόσιο με εισφορά σε είδος (θα εισφέρει το όμορο ακίνητο που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων).

Έτσι, η εισηγμένη εταιρεία θα αποκτήσει τον έλεγχο και του γειτονικού ακινήτου που σήμερα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει τη συμμετοχή του στον επενδυτή και θα εισπράξει το τίμημα που του αναλογεί (το 20% δηλαδή τα 80 εκατ. ευρώ). Όσο για την Εθνική, θα εισπράξει το 80% του τιμήματος, δηλαδή τα 320 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει για την Εθνική

Σε τραπεζικό επίπεδο, εκτιμάται ότι η Εθνική Τράπεζα θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 170 εκατ. ευρώ.

Επίσης με βάση την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η ACG για το 90% της Αστήρ Παλλάς (τόσο κατέχει η Εθνική), το 100% της εταιρείας αποτιμάται σε 440 εκατ. ευρώ.

Επομένως ο πλειοδότης με δεδομένο ότι θα αποκτήσει το 90% της εταιρείας, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπόλοιπου 10% σε τιμή που να αντιστοιχεί στην αποτίμηση των 440 εκατ. ευρώ.

Ποια ξενοδοχεία θα διατηρηθούν

Σε επενδυτικό επίπεδο, το σχέδιο για την αναβάθμιση του Αστέρα προβλέπει τη μεταμόρφωση της χερσονήσου σε υπερπολυτελή πόλο αναψυχής.

Εκτός απροόπτου, θα διατηρηθούν τα δύο υφιστάμενα ξενοδοχεία (Αρίων, The Westin) και θα μετατραπούν σε υπερπολυτελείς μονάδες, στη θέση του παλαιού ξενοδοχείου Αφροδίτη θα δημιουργηθούν 20-25 πολυτελείς επαύλεις αξίας 25- 30 εκατ. ευρώ και πάνω η κάθε μία, ενώ προβλέπεται η αναβάθμιση της μαρίνας του συγκροτήματος.

Τουρισμός από αραβικές χώρες

Η μεταβίβαση του Αστέρα, και ενώ επίκειται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής.

Παράλληλα, δημιουργούνται προοπτικές να συνδεθεί πιο στενά ο ελληνικός τουρισμός με τις αραβικές χώρες, όπου υπάρχουν πολλοί σε αριθμό και υψηλότατου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει το μεγάλο δίκτυο προορισμών των αεροπορικών εταιρειών του Κόλπου.

Βέβαια, η διαδικασία πώλησης του Αστέρα συναντά αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τη δημοτική αρχή της περιοχής. Αντιδράσεις που συνδέονται τόσο με το σχέδιο κατασκευής πολυτελών κατοικιών στο ακίνητο, όσο και με το ύψος του τιμήματος

Το προφίλ

Η AGC Equity Partners διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ, με γραφεία στο Λονδίνο και στη Μέση Ανατολή, και κατέθεσε προσφορά μέσω της θυγατρικής της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP.

Στο σχήμα μπορεί να εμφανίζεται μόνο η Jermyn, στην πραγματικότητα ωστόσο εκπροσωπεί ένα γκρούπ από funds προερχόμενα από Κουβέιτ και Αμπου Ντάμπι, οικογένειες του Κόλπου, καθώς και τον πανίσχυρο τουρκικό όμιλο Dogus Group με μειοψηφική συμμετοχή.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ένας εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κουβέιτ. Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολ. της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC).

Πέρυσι, μια κοινοπραξία της AGC με τη ρωσική Direct Investment Fund, την Xenon Capital Partners και την αυστραλιανή Macquarie επένδυσε 625 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού της OAO Enel OGK-5 (ελέγχεται από την ιταλική Enel), στη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Τι αγοράζει ο επενδυτής

Το ακίνητο του Αστέρα έχει συνολική έκταση 308 στρεμμάτων. Το ένα τμήμα 192.622 τ.μ. περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:

Πρώτον, το Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια που έχουν ανακαινισθεί το 2004, 58 bungalows, σπα και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.ά.

Δεύτερο, το Τhe Westin Hotel Athens, (πρώην Ναυσικά) με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.ά., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.

Μέσω της αύξησης κεφαλαίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΕΟΤ. Επί του ακινήτου αυτού, η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029.

Πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Το ξενοδοχείοα εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί καθώς χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας μέχρι και το 2052.