Αλλάζει χέρια ο Αστέρας Βουλιαγμένης και περνάει έναντι 400 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη σαουδαραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν δύο κρατικά funds από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, επενδυτές από οικογένειες της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο πανίσχυρος τουρκικός όμιλος Dogus. Χθες αποσφραγίστηκαν οι προσφορές και το ένα από τα τρία σχήματα που είχαν περάσει στον τελικό, η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (θυγατρική της AGC), κατέθεσε τίμημα 400 εκατ. ευρώ, κατά 90 εκατ. ευρώ υψηλότερο από ό,τι το δεύτερο.

H προσφορά της κοινοπραξίας της αμερικανικής Colony Capital και της ελληνικών συμφερόντων Dolphin Capital ανήλθε στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ η κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του σαουδαραβικού ομίλου Ολαγιάν προσέφερε 240 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη προσφορά δεν ξεπέρασαν το κατώτατο όριο των 380 εκατ. ευρώ που είχαν ορίσει οι δύο πωλητές του Αστέρα, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να το πουλήσουν.

Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους, εντούτοις πρόκειται για καθαρά τυπική διαδικασία όπως διευκρίνιζαν στα «ΝΕΑ» κύκλοι της τράπεζας.

Οι αγοραστές αποκτούν ένα ακίνητο 308,2 στρεμμάτων και προτίθενται να αναβαθμίσουν τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συγκεκριμένα το Westin (πρώην Ναυσικά) καθώς και το Αρίων, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα κατεδαφίσουν το πεπαλαιωμένο Αφροδίτη, στη θέση του οποίου θα ανεγείρουν πολυτελέστατες βίλες. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν και τα μπανγκαλόου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυτελές θέρετρο 7 αστέρων, από τα ελάχιστα του είδους του στη Μεσόγειο.

Το σχέδιο δημοσίων ακινήτων που έχει εκπονηθεί για τον Αστέρα, προβλέπει ότι η δόμηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 56.000 τ.μ., τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον μια ξενοδοχειακή μονάδα τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Δεδομένου ότι στις προθέσεις του νέου αγοραστή φαίνεται να είναι η διατήρηση δύο ξενοδοχείων, δηλαδή περίπου 35.000 τ.μ, αυτό σημαίνει ότι θα ανεγείρει βίλες επιφάνειας 21.000 τ.μ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιλάμε για 15-20 πολυτελέστατες βίλες πάνω από 1.000 τ.μ. η κάθε μία και αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ η μία!