Η Αθήνα έχει αποστείλει στην τρόικα τις τελικές προτάσεις της για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και αν, όπως ευελπιστεί, λάβει σήμερα την έγκριση, τότε η επόμενη δόση των δανείων ύψους ενός δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί ακόμη και εντός της εβδομάδας. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε γενικές γραμμές, η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά συνίσταται στο «σπάσιμο» των ΕΑΣ στα δύο: το ένα τμήμα θα φορτωθεί τις κρατικές ενισχύσεις που καταχρηστικώς έλαβαν και θα οδηγηθεί σε διάλυση, ενώ το άλλο θα προσανατολιστεί στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού για τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και για τις αγορές του εξωτερικού σε δοκιμαστική βάση επί 12 μήνες. Το τμήμα αυτό θα λειτουργεί με δύο εργοστάσια και με 341 εργαζομένους. Αν δεν αποδείξει τη βιωσιμότητά του σε 12 μήνες, θα διακόψει την εξαγωγική δραστηριότητα και θα περιοριστεί στην κάλυψη των αναγκών του Στρατού.

Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν άφησαν να εννοηθεί ότι η επόμενη δόση του ενός δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί εντός του χρόνου.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ. Από την πλευρά του, ο Ι. Στουρνάρας σχετικά με την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής των δανειστών και ότι θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο, ει δυνατόν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, στα υπόλοιπα θέματα. Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ενωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Στο τέλος των εργασιών του Eurogroup ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στη συνεργασία της Ελλάδας με τις κοινοτικές Αρχές και πρόσθεσε: «Εχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Δεν ζητάμε όμως κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Ο επίτροπος Ολι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ώς το τέλος του χρόνου ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. Ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, κατέληξε.

ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ. Χθες ο Ι. Στουρνάρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός, υπηρεσιακός, υπουργός έκανε μια υποστηρικτική δήλωση για τη χώρα μας: «Η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο» και «οι αριθμοί είναι καλύτεροι όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και την ανάπτυξη απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από ενάμιση χρόνο». Επισήμανε ότι εξακολουθούν φυσικά να υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα αλλά, όπως συμπλήρωσε, είναι αντιμετωπίσιμα.

Μικρότερο εισόδημα

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) της Γερμανίας εκτιμά ότι το 2013 θα κλείσει με μείωση 6,2% του πραγματικού εισοδήματος στην Ελλάδα και 8,5% στην Κύπρο. Το WSI θεωρεί πως μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα εμφανιστούν στις 12 από τις 38 χώρες της ΕΕ. Για τη Γερμανία πάντως κάνει λόγο για αύξηση μισθών