Eξονυχιστική έρευνα για τις εμπορικές πρακτικών που ακολουθούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι οποίες μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα. Η έρευνα θα είναι στα πρότυπα της πρόσφατης έκθεσης για τα οπωροκηπευτικά.

Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή, μετά από μια δεκαετία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει έτοιμη εντός της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει την εισήγηση της για την αγορά της μπίρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση για τη μπίρα εξετάζει το ενδεχόμενο κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε βάθος χρόνου άνω της 10έτιας από τον leader του κλάδου.

Επίσης, η Επιτροπή διερευνά και ενδεχόμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις πρώτες ύλες της αγροτικής παραγωγής, ενώ ελέγχει και ενδεχόμενες πρακτικές χειραγώγησης των δημοσίων διαγωνισμών που στοχεύουν στην αύξηση των τιμών ή την κατανομή των αγορών, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη και αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά υγραερίου κίνησης μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή έχει προτεραιοποιήσει και εξετάζει 45 πολύ σημαντικές υποθέσεις σε κρίσιμους και ζωτικούς κλάδους της αγοράς, οι οποίοι κατά κανόνα αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, καθώς συνδέονται με βασικά αγαθά.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης πρόεδρος της Αρχής μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τη νέα σύνθεση, «η Επιτροπή, θα συνεχίσει εντατικούς ελέγχους στην αγορά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόνο το 2012, η Επιτροπή πραγματοποίησε 25 αιφνίδιους ελέγχους σε 123 εταιρίες, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της και που παρουσίασε αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2010 και 2011. Ήδη, από το 2009 ως σήμερα εξετάστηκαν περισσότερες από 150 εκκρεμείς υποθέσεις (45 αφορούν έλεγχο συγκεντρώσεων). Οι 72 απʼ αυτές αφορούσαν το έτος 2012, ενώ επέβαλε συνολικά περισσότερα από 65 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι 45 απʼ αυτές τις αποφάσεις αφορούν προληπτικό έλεγχο συγκεντρώσεων».

Από την πλευρά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε «δίνουμε τη μάχη για την προστασία του καταναλωτή με ταχύτητα και διαφάνεια για την άρση των νομοθετημένων καρτέλ. Θα υιοθετήσουμε την πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την άρση των εμποδίων και υπερπροστασία ομάδων». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δημοπρατήρια οπωροκηπευτικών.