Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να μην μεταβεί στη Νότια Αφρική για να παραστεί στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, λόγω του κόστους του ταξιδιού, ανέφεραν αργά το βράδυ της Κυριακής τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετανιάχου είχε αρχικά ενημερώσει τις αρχές της Νότιας Αφρικής για την παρουσία του, αλλά ακύρωσε την επίσκεψή του την τελευταία στιγμή λόγω των οικονομικών δαπανών αυτού του ταξιδιού, μετέδωσαν το δημόσιο ραδιόφωνο αλλά και η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το κόστος μετάβασης του Νετανιάχου και της συνοδείας του στο Γιοχάνεσμπουργκ εκτιμήθηκε στο 1,45 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται αρχικά τα έξοδα μεταφοράς με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα El Al που ανέρχονται περίπου στις 600.000 ευρώ, σύμφωνα με την Haaretz.

Επί πλέον άλλα 666.000 ευρώ χρειάζονται για την μεταφορά του εξοπλισμού ασφάλειας του πρωθυπουργού και της συνοδείας του ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα έξοδα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε πρόσφατα δεχτεί σκληρή κριτική από τα μέσα ενημέρωσης όταν αποκαλύφθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν εμμέσως καταβάλει σχεδόν 700.000 ευρώ πέρυσι για να «συντηρήσουν» τα τρία σπίτια του.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δαπάνες των 17.000 ευρώ για την προσωπική βίλα με πισίνα του Νετανιάχου στην Καισάρεια, στα βόρεια του Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός περνά πολλά από τα Σαββατοκύριακά του.

Πηγαίνει ο Μαχμούντ Αμπάς

Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβούν στη Νότια Αφρική για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί την Τρίτη στο Γιοχάνεσμπουργκ στις τελετές προς τιμήν του Μαντέλα, ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και φίλου του παλαιστινιακού αγώνα.

Οι ισραηλινοί ηγέτες, ιδιαίτερα ο Νετανιάχου, μίλησαν με θερμά λόγια για τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής αφότου έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Αλλά κάποιοι σχολιαστές δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν ότι το Ισραήλ διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με το καθεστώς του απαρτχάιντ, μέχρι του σημείου να δεχτούν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη μορφή απειλής ματαίωσης της γενναιόδωρης ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την τότε κυβέρνηση του Γιτζάκ Σαμίρ (1986-1992) λόγω των δεσμών με το καθεστώς του απαρτχάιντ της Πρετόρια.

Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα είχε καταστήσει σαφές προς τους Ισραηλινούς, ότι η Νότια Αφρική θα ήθελε να δοθεί στους Παλαιστινίους «το δικαίωμά τους στην ελευθερία», ανέφερε την Κυριακή ο Αλόν Λιέλ ο οποίος ήταν πρεσβευτής του Ισραήλ στη Νότια Αφρική το 1992, στην εφημερίδα Yediot Ahronot.