Την άποψη ότι «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθήσει αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική εντός ευρωζώνης, ωστόσο εάν δεχθεί εκβιασμούς, πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του» εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη Δευτέρα, μετά το κείμενο θέσεων που κατέθεσε στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική, ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα εντός της ευρωζώνης.

»Φυσικά, αν δεχθούμε εκβιασμούς, αν δεχθούμε απειλές, αν μας βάλουν σε εκβιαστικά διλήμματα, ασφαλώς πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού μας προγράμματος, όπως το έχουμε καταθέσει».

Η Αριστερή Πλατφόρμα έσπασε χθες την «εκκεχειρία» αρκετών μηνών, καταθέτοντας κείμενο θέσεων, με το οποίο υπενθυμίζει τη θέση του «όχι πάση θυσία στο ευρώ» και επικρίνει τη θέση που τηρεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του κόμματος σε σχέση με την Ευρωζώνη.

«Κάποτε, όταν ήμουν στο ΚΚΕ μού έλεγαν για τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και τους απαντούσα πως αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Τώρα ακούω για τον υπαρκτό ευρωπαϊσμό. Και ρωτώ: ποιον ευρωπαϊσμό; Εδώ το σύμπαν διαλύεται, η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια κι εμείς είμαστε κολλημένοι με το δόγμα του ευρωπαϊσμού;» τόνισε ο Π.Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκησε κριτική στο κείμενο που έφερε προς ψήφιση η ηγεσία του κόμματος, λέγοντας: «Είναι πολύ πίσω. Μια χλωμή, χωρίς ριζοσπαστισμό σύγκρουση, η οποία στην πραγματικότητα τι θα κάνει; Θα χτυπάει τα τύμπανα στην επικίνδυνη Ακροδεξιά! Πως θα αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της Ακροδεξιάς; Με ένα χλωμό λόγο; Τι θα λέμε; Για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος; Να πάμε και σε Πλανητική! Εμείς μεθαύριο θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε σύγκρουση για να προκαλέσουμε ντόμινο ή θα περιμένουμε πότε θα γίνει η Διάσκεψη».

«Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε αποδοκιμασία που ακούστηκε, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη σχεδίου εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε, δε, ότι αν μείνει στα συρτάρια η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Καταλήγοντας, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονήσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας το οποίο πρέπει να τεθεί υπόψη του λαού.

Στο κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνεται: «Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της

Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού

προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση,

δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα

προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».

Παράλληλα, στο κείμενο θέσεων ασκείται κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων.

Στις τοποθετήσεις τους, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν ορισμό νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων.