Σαράντα τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε γίνει στο υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας καλούνται να αποφασίσουν για την ενοχή ή την αθωότητα των δυο προσώπων που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Και οι δυο, οι οποίοι μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι, αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις βαριές αξιόποινες πράξεις που τους έφεραν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος για την επίθεση στη Μarfin «ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με άλλους δύο δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός τού επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου (…) και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου τού εν λόγω κτιρίου, εκσφενδόνισε ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό –βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελικής Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη».

Ωστόσο, από την ημέρα της απολογίας του ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της Marfin είχε προσκομίσει φωτογραφίες, μέσα από την ίδια τη δικογραφία, αποδεικνύοντας αφενός ότι την επίμαχη ώρα εκείνος βρισκόταν στην Ομόνοια και όχι στην οδό Σταδίου και αφετέρου ότι η αμφίεσή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις περιγραφές των μαρτύρων για τους δράστες της επίθεσης.

Και ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Ιανό είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση επικαλούμενος και αυτός τις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι εξεταζόμενοι ενώπιον του ανακριτή δεν τον αναγνώρισαν ως δράστη της επίθεσης.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που έκριναν την υπόθεση αποφάνθηκαν ότι τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους επαρκούν για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, αφήνοντας βέβαια –όπως συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις –την τελική κρίση στους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα εκδώσουν τη δική τους ετυμηγορία με βάση όσα προκύψουν στο ακροατήριο από σήμερα που ανοίγει η αυλαία της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες καταδικάστηκαν υπεύθυνοι της Marfin για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών, αδικήματα που συνδέονται με τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας που είχαν ληφθεί εκ μέρους της τράπεζας.