Διευκρινίσεις για τους όρους της νέας συμφωνίας μεταξύ του ΟΛΠ και της εταιρίας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» (ΣΕΠ- θυγατρική της COSCO), προκειμένου η τελευταία να πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕ, για νέα επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επιτελικά στελέχη του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία, που έχει αποσταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη DG Comp (επιτροπή ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει την, εκ μέρους της εταιρίας ΣΕΠ ΑΕ, κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III, την κατασκευή επίσης για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ.

Στελέχη των δύο εταιριών, δηλαδή του ΟΛΠ και της ΣΕΠ, έχουν συνυπογράψει τη σχετική συμφωνία η οποία, αφού εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη ΓενικήΣυνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ. Ακολούθως ο ΟΛΠ θα αποστείλει το τελικό κείμενο στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εισαχθεί στη βουλή για τελική έγκριση και ψήφιση.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τη νέα επένδυση της ΣΕΠ στον Δυτικό Προβλήτα βρέθηκε στο επίκεντρο συνομιλιών που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού, Μεταφορών και Συγκοινωνιών και Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα στελέχη των δύο εταιρειών θα πρέπει να υλοποιήσουν πλέον τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δηλαδή οι τεχνικές προδιαγραφές της συμφωνίας να εναρμονίζονται πλήρως με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού.