Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η Noble Energy θα αποφασίσει σε ποιο σημείο του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα διενεργήσει νέα ερευνητική γεώτρηση για εντοπισμό και άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με κλιμάκιο της εταιρείας, ο υπουργός Λακκοτρύπης ανέφερε ότι, αν μέχρι τον Απρίλιο ολοκληρωθεί η ανάλυση δεδομένων και εξευρεθεί διαθέσιμη πλατφόρμα, η νέα γεώτρηση θα γίνει όχι νωρίτερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο υπεύθυνος της Noble Energy, στην ανατολική Μεσόγειο, Κιθ Ελιοτ, δήλωσε ότι, για τη δημιουργία του τερματικού φυσικού αερίου χρειάζονται και άλλες ποσότητες αερίου πέραν του κοιτάσματος που έχει ήδη βρεθεί στο τεμάχιο 12 και πρόσθεσε πως η εταιρεία με τους συνεργάτες της εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίσθηκε στο τεμάχιο 12 είναι δυναμικότητας 3.5 έως 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Υπό διαρκή παρακολούθηση η δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός»

Ερωτηθείς για τη δράση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην περιοχή του τεμαχίου 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η πορεία του παρακολουθείται επί ωριαίας βάσης.

Είπε, επίσης, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ έχει ενημερωθεί και η κοινοπραξία ΕΝΙ-Κογκάς, στην οποία δόθηκε ερευνητική άδεια στο τεμάχιο αυτό.

Η δράση του «Μπαρμπαρός» καταδεικνύει την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μιλώντας ύστερα από συνεδρία της επιτροπής Άμυνας της Βουλής δήλωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι συστηματικές το τελευταίο διάστημα, τόσο με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» όσο και με άλλους τρόπους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση των σχεδιασμών για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της Κύπρου.

Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι το υπουργείο Άμυνας προωθεί πολιτική προμήθειας οπλικών συστημάτων που να αντικαθιστούν προηγούμενες ακριβές επιλογές με φτηνότερες, πιο σύγχρονες και πιο ευέλικτες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο να υπερασπιστεί τα εθνικά δικαιώματα της.

Όπως είχε αναφέρει σε άλλη περίπτωση, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η αγορά δύο σκαφών ανοικτής θάλασσας.