Περίπου 200.000 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, ζητώντας την αποπομπή του Προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος απέρριψε τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ.

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Θέλουμε να επικρατήσει η δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο» δήλωσε ένας 52χρονος διαδηλωτής.

Η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στοχεύει στην κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωμένοι αψήφησαν το κρύο και το χιόνι και συνέρρευσαν στην πλατεία για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές κρατούν φωτογραφία της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Στην πλατεία έχουν συγκεντρωθεί πολίτες από ολόκληρη τη χώρα. «Εάν ο Γιανούκοβιτς παραμείνει στην εξουσία, τότε θα καταλήξουμε σαν τη Λευκορωσία» δήλωσε η 20χρονη φοιτήτρια, Σάσα Τρόγιαν, η οποία έφτασε στο Κίεβο από το Τρόγιαν, μια πόλη περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 350.000 άτομα συμμετείχαν σε παρόμοια διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν από τις Αρχές και την τιμωρία αυτών που ευθύνονται για τα επεισόδια βίας κατά διαδηλωτών.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι διαφορές με την Ουκρανία για τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου κοντεύουν να εξαλειφθούν, μετά τη συνάντηση του ρώσου Προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Σότσι.

Εν μέσω αναταραχής για τις ρωσικές πιέσεις να ενταχθεί η Ουκρανία σε τελωνειακή ένωση της Ρωσίας με άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι το θέμα της τελωνειακής ένωσης δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά σε νέα ημερομηνία.