Ουκρανοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έπειτα από την υπαναχώρησή της στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο, που ειδικά στην ουκρανική πρωτεύουσα συμβολίζει την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας .

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες.

Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δύο βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα ήταν παρόντες στη σκηνή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να δένουν ένα σκοινί γύρω από το λαιμό του αγάλματος ύψους 3,4 μέτρων και να το τραβούν μέχρι να πέσει στο έδαφος.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρι Τσεβτσένκο διαβεβαίωσε ότι η ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του (φιλοευρωπαϊκού) κινήματος.

Νωρίτερα, ο Αρσένι Γιατσενιούκ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να διευρύνουν το κίνημα αμφισβήτησης αποκλείοντας την έδρα της κυβέρνησης. Μέρος των διαδηλωτών εγκατέστησε σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησε οδοφράγματα.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU) ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», έπειτα από «παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών», η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε.

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε την Κυριακή, ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο Μπαρόζο «επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από