Μετά το θετικό αποτέλεσμα που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς μετά το Eurogroup της Δευτέρας η τρόικα επιστρέφει στις 11 Δεκεμβρίου για να κλείσει η μακρά διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πέραν του θέματος των πλειστηριασμών και του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, θέματα για τα οποία ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς ενημέρωσετους «γαλάζιους» βουλευτές ότι θα υπάρξει καλή εξέλιξη, εκκρεμούν το θέμα των ΕΑΣ και των ομαδικών απολύσεων.

Για τα ΕΑΣ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πρόταση από τα τέλη Νοεμβρίου και προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου από τα πέντε που διαθέτει η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Η τρόικα πέρασε τη θέση της για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ στο 1/4 και έτσι από τους 800 περίπου εργαζόμενους θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα. Έτσι, θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι, οι οποίοι και θα προσμετρήσουν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2014.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά συζητά να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χωρίς όμως να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν θα χρειάζεται την υπογραφή υπουργού, αλλά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει η επιχείρηση.