Ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ψήφισε (με επιστολική ψήφο)

την Παρασκευή, συμμετέχοντας από τους πρώτους στο εσωτερικό «δημοψήφισμα» για την έγκριση της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Ο Γκάμπριελ έριξε την ψήφο του σε ένα γραμματοκιβώτιο στο Γκόσλαρ, στην Κάτω Σαξονία, στην βορειοδυτική Γερμανία.

«Αυτό το σύμφωνο συνασπισμού παίρνει τον δρόμο του, αυτό σκέφτονται όλα τα ηγετικά στελέχη του SPD», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, την ώρα που ένα τμήμα της «βάσης» διατηρεί επιφυλάξεις στο να δώσει το πράσινο φως.

«Δεν έχω γυάλινη σφαίρα», σημείωσε ο Γκάμπριελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής. «Ας περιμένουμε ακόμη μια εβδομάδα και θα ξέρουμε», κατέληξε.

Τα περίπου 470.000 μέλη του SPD -για πρώτη φορά- καλούνται ως τις 12 Δεκεμβρίου, να τοποθετηθούν για τη συμμαχία με την πολιτικό που υπήρξε η κύρια αντίπαλός τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Κ ι αυτό γιατί η προοπτική μιας νέας συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δεν ενθουσιάζει πολλά μέλη του SPD, τα οποία ψυχράνθηκαν μετά την πρώτη κυβερνητική εμπειρία που είχαν με το CDU, μεταξύ του 2005 και του 2009, η οποία είχε οδηγήσει στο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματός τους στις βουλευτικές εκλογές του 2009 (23%).

Οι αναλυτές πάντως στη Γερμανία, αναγγέλλουν μια νίκη του «ναι», κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Σοσιαλδημοκράτες να συμμετάσχουν στη νέα συγκυβέρνηση, που είναι αναγκαία για την Ανγκελα Μέρκελ, εφόσον επικράτησε στις εκλογές, χωρία όμως να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα του εσωτερικού «δημοψηφίσματος» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14, ή το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το SPD.